Hoe zeg je netjes je baan op?
Vorige week verwees ik al kort naar een artikel in het Het Financieele Dagblad van Susan Sjouwerman waar ik aan meegewerkt heb over het netjes opzeggen van je baan.
Deze week wil ik daar wat dieper op ingaan.
Susan heeft verschillende HR deskundigen m.b.t. dit onderwerp geraadpleegd en komt in haar artikel tot de conclusie: Verzin geen smoezen voor afwezigheid als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe baan en alles wat daarbij komt kijken.
Hoe pak je dit dan aan?
In het artikel geef ik medewerkers het advies om een sollicitatiegesprek te voeren aan de randen van de dag of een online gesprek in te plannen op een thuiswerkdag.
Hiermee bedoel ik dat je als medewerker zelf met je werk er omheen kunt plannen. Je kan vanuit huis wat makkelijker vroeg beginnen of wat later doorgaan, zo maak je wel je uren maar kan je wat flexibeler omgaan met je planning van die dag en bijv wel tussendoor een gesprek houden. Ik vind zeker niet dat je betaald moet gaan solliciteren. Daarom geef ik aan als het echt een dagdeel of een dag in beslag gaat nemen (en dit dus betekent dat je hier niet echt goed omheen kunt plannen) je mijns inziens hier als medewerker uren voor moet opnemen.
Als werknemer hoef je geen reden op te geven om vrij te vragen. Leugentjes kunnen dus achterwege blijven. Meld je dus ook nooit ziek hiervoor, het is niet geoorloofd, en je zou zomaar een collega kunnen tegenkomen.
Overigens hoeft het solliciteren niet altijd in het geniep. Ik ben voorstander van een continue gesprekscyclus tussen werkgever en werknemer. Als bijvoorbeeld duidelijk is dat een medewerker door wil groeien maar dat binnen de organisatie niet kan, is het helemaal niet gek om open met elkaar te spreken over solliciteren bij een ander bedrijf.
Is het moment van vertrek aangebroken? Dan is er kans dat je een exitgesprek moet voeren. Voor een werkgever levert dat waardevolle inzichten op: waarom gaat iemand weg? Had dat voorkomen kunnen worden? Zal de oud-werknemer een ambassadeur blijven? Als werknemer is het een gelegenheid om je persoonlijke ervaring binnen de organisatie te belichten en eventuele grieven te delen; je hebt weinig te verliezen. Maar zorg dat het geen klaagzang wordt. Blijf bij opbouwende kritiek. Geef concrete tips voor zaken die beter kunnen. Probeer ook op jezelf te reflecteren.