Meer eigenaarschap door Job Craften
Een van de meest gehoorde wensen bij werkgevers is de wens voor "meer eigenaarschap" bij medewerkers. Een tool om dit voor elkaar te krijgen is job craften. Waarom is job craften hiervoor nou zo geschikt?
Bij job craften maak ik met de medewerker een analyse van taken, sterktes, behoeftes, risico's en interesses. Je krijgt in overzicht duidelijk te zien waar voor jou de belangrijkste vraagstukken zitten om mee aan de slag te gaan. Hierbij staat de medewerker zelf aan het roer. Wat kan ik doen om mijn sterktes beter in te zetten? Welke behoeftes zijn nog onvervuld en wat is er nodig om dit wel voor elkaar te krijgen? Wat zijn terugkomende risico's en wat is ervoor nodig om ze te verminderen. Het doel van job craften; een leukere baan, zonder weg te gaan.
Afgelopen week was ik zelf op ondernemersweek met Vruit naar Zweden. Daar merkte ik hoe belangrijk het is om ook als ondernemer eigenaarschap te houden over je agenda, je niet te laten meeslepen door de waan van de dag en ook zelf weer kritisch te kijken naar waar mijn sterktes liggen, waar ik ongelukkig van wordt en de grotere vraag hoe ik naast doen waar ik van hou ook kan bijdragen aan wat de wereld nodig heeft?
Vorige week deden we dat onder andere door het invullen van je persoonlijke Ikigai, waarbij ik veel mooie aanvullingen zag t.o.v. het Job Craften wat ik doe met medewerkers. Voor mij een mooie aanvulling om verder na te gaan denken over mijn bestaande werkwijze bij het job craften en de methodiek weer te vernieuwen. En laat dat vernieuwen nou net 1 van mijn sterktes zijn ;)
HR Expert Bureau, Doreen van der Pols, Marieke van der Miessen, Natascha Hartog, Ellen Bouwman-van Geel
hashtag#hrexpert hashtag#hradvies hashtag#jobcraften hashtag#jobcrafting hashtag#employability