Ondernemingsraad: wanneer ben je hiertoe als werkgever verplicht?
Laatst was ik bij de OR-verkiezing van een van onze klanten. Wat een mooi voorbeeld van hoe je medezeggenschap op een leuke én professionele manier kunt organiseren! 👏
🔍 Wist je dit?
Als werkgever ben je verplicht een OR in te stellen zodra je 50 medewerkers of meer in dienst hebt. Dit is vastgelegd in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). Maar het gaat niet alleen om een wettelijke verplichting – een OR draagt ook écht bij aan goed werkgeverschap.
Waarom een OR bijdraagt aan goed werkgeverschap:
✅ Medezeggenschap en betrokkenheid
Een OR geeft medewerkers inspraak in zaken die invloed hebben op hun werk en de werkomgeving. Dit stimuleert een cultuur van openheid en samenwerking, waarin werknemers zich gehoord en gewaardeerd voelen.
✅ Betere werkrelaties.
Door een platform te bieden waar medewerkers constructief kunnen meedenken, versterk je de relatie tussen medewerkers en management. Dit bevordert het vertrouwen.
✅ Verbetering van arbeidsomstandigheden
De OR adviseert over belangrijke onderwerpen zoals veiligheid, welzijn en werkdruk. Dit helpt bij het creëren van een gezonde werkomgeving, wat een belangrijk aspect van goed werkgeverschap is.
✅ Zichtbaarheid van zorg en verantwoordelijkheid
Het instellen van een OR laat zien dat je als werkgever serieus omgaat met de behoeften en belangen van je medewerkers. Dit straalt uit dat je verantwoordelijkheid neemt voor een eerlijke en transparante bedrijfsvoering.
❔ Hoe organiseer je eigenlijk een OR?
De OR is een gekozen vertegenwoordiging van het personeel van een bedrijf. Maar hoe kies je nu op een eerlijke en transparante manier een OR? Hier kom ik volgende week op terug!
Linde Hagoort, Doreen van der Pols, Sanne Quint, Saskia Rejhons, Gerben van Deijk, HR Expert Bureau.