Plannen voor beperking van compensatieregeling transitievergoeding bij ziekte?
Een paar weken geleden schreef ik voor het HR Expert Bureau een post over het beëindigen van een dienstverband na twee jaar ziekte en waar je op dient te letten.
Ik beschreef dat een beëindiging mogelijk is na toestemming van het UWV of met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst. En dat een medewerker bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid recht heeft op een transitievergoeding.
Ook schreef ik dat je als werkgever bij het UWV compensatie kan aanvragen voor de betaalde transitievergoeding.
MAAR.... er liggen plannen dit te gaan wijzigen!
Er ligt een voorstel dat vanaf 1 juli 2026 alleen kleine werkgevers recht hebben op compensatie van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Als kleine werkgevers worden gezien; werkgevers met minder dan 25 medewerkers. Dit betekent dat grotere werkgevers nog wel een transitievergoeding dienen te betalen maar hier niet langer compensatie voor aan kunnen vragen bij het UWV.
Deze maatregel zal passen in een bezuinigingsplan. Maar zijn we met deze maatregel niet weer terug bij af? Want is deze regeling JUIST niet in het leven geroepen om werkgevers te stimuleren, als er geen passend werk voorhanden is, om een arbeidsovereenkomst daadwerkelijk te beëindigen na twee jaar ziekte MET betaling van een transitievergoeding? Gaan we nu niet krijgen dat veel werkgevers (weer)overgaan tot slapende dienstverbanden waarbij de normale arbeidsovereenkomst blijft bestaan zonder dat de medewerker salaris ontvangt (loonstop na twee jaar ziekte) om zo de transitievergoeding te omzeilen? Slapende dienstverbanden zijn niet wenselijk, maar kan je dit werkgevers kwalijk nemen die 2 jaar lang het loon hebben door betaald, vervanging hebben moeten regelen en betalen, interventies en arbo in hebben moeten zetten en dan na 2 jaar ook een transitievergoeding moeten betalen?!
Het is nog de vraag of dit plan daadwerkelijk wordt doorgevoerd en of er een overgangsregeling komt voor bestaande ziektegevallen. Als deze er niet komt, dan betekent dit dat werkgevers voor medewerkers die na 1 juli 2024 zijn ziekgemeld, en dus op of na 1 juli 2026 104 weken arbeidsongeschikt zijn, en aan wie een transitievergoeding wordt betaald, geen compensatie meer zullen ontvangen van het UWV.
Kortom: Door de grote impact van deze maatregel is het goed om in de gaten te houden of deze plannen daadwerkelijk worden doorgezet of niet.