Het nut van een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)
Vandaag mochten Sanne Quint en ik vanuit het HR Expert Bureau weer eens gezellig samen aan de slag.
Voor Stichting Move spreken wij de komende tijd in 5 focusgroepen een groot gedeelte van de collega's bij Move om zo een goed beeld te krijgen wat er speelt.
Waarom een MTO?
Met een MTO kan je belangrijke inzichten en ervaringen verzamelen van de medewerkers van een organisatie. Deze input kan je gebruiken om te verbeteren om zo de betrokkenheid en het werkplezier te vergroten.
Wat levert het een organisatie verder op?
Een goede opvolging van een MTO zorgt voor een efficiënte verbeterslag en een verbeterde bevlogenheid omdat er goed naar de medewerkers wordt geluisterd. Ook stimuleer je hiermee het behoud van collega's, een positieve cultuur en een daling van het ziekteverzuim (burn-out en stress).
Gewenste frequentie MTO?
Wat je vaak ziet is dat er gemiddeld 1x in de 1 a 2 jaar een wat groter MTO wordt gehouden. Met deze frequentie kan je ook de tijd nemen om ook echt iets te kunnen doen met de input en daadwerkelijk verbeteringen door te voeren.
Input verzameld en dan?
Na iedereen in de focusgroepen gesproken te hebben bundelen we alle input tot een geanonimiseerd rapport. Hierin geven we aan wat goed gaat en wat verbetering behoeft. Van de verbeteringen maken we ook een prioriteitenlijst (vaak een top 5) zodat de organisatie weet wat de belangrijkste punten zijn om aan te werken. Dit rapport koppelen we eerst terug aan het MT waarna we vervolgens de belangrijkste resultaten delen met de medewerkers. Vervolgens gaan de medewerkers, die zich hier voor opgeven, middels werkgroepjes per thema aan de slag om daadwerkelijk tot verbetering te komen en mogelijke acties die hieruit volgen met elkaar op te pakken. Op deze manier belanden de resultaten niet in de kast maar wordt er echt met elkaar mee aan de slag gegaan.
Waarom focusgroepen en geen vragenlijst?
Wij zijn niet tegen medewerkersonderzoeken middels een vragenlijst. Echter adviseren we wanneer je hier voor kiest dit wel uit te besteden om de neutraliteit te borgen. Wij werken zelf graag samen met de MonitorGroep.
Omdat wij zelf al betrokken zijn bij Move, we te maken met een relatief kleine organisatie en er (zo ver wij weten) geen grote vertrouwenskwesties spelen hebben we de keuze gemaakt de medewerkerstevredenheid op deze manier te gaan onderzoeken.
Tijdens de focusgroepen waren medewerkers heel open, werd er goed mee gedacht en konden we echt doorvragen waardoor we de komende maanden echt concreet aan de slag kunnen met een verbeterslag.
Een bijkomend voordeel van een focusgroep is dat je wat meer de context kan schetsen of de bedoeling achter vragen kan toelichten zodat iedereen de vraag op een zelfde manier interpreteert. Kortom: wat ons betreft een goede manier om de thermometer in de organisatie te stoppen. :)
Natascha Hartog, Saskia Rejhons, Linde Hagoort, Denise de Vreede