Hoe zit het met de opbouw van je pensioen en vakantiedagen bij (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof?

Hoe zit het met de opbouw van je pensioen en vakantiedagen bij (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof?

Vanuit het HR Expert Bureau krijgen Sanne Quint, Marieke van der Miessen en ik geregeld een vraag over het (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof welke nu ruim een jaar in werking is getreden. Vanuit deze regeling krijg je als medewerker 9 van de 26 weken ouderschapsverlof 70% doorbetaald.

Wat betekent dit dan voor je pensioen? Je bouwt geen pensioen op over het onbetaalde verlof, wel kan er de keuze zijn zelf meer pensioen op te bouwen. Hoe zit dat dan met het (deels)betaalde ouderschapsverlof?
Deze vraag is belangrijk om even bij je pensioenuitvoerder te checken om te kijken wat zij hanteren. Wat ik vaak voorbij zie komen is het volgende: Als Werkgever betaal je geen loon tijdens (on)betaald ouderschapsverlof. Het UWV financiert namelijk de uitkering bij betaald ouderschapsverlof. Daardoor ziet de pensioenuitvoerder het betaald ouderschapsverlof als onbetaald verlof, omdat het een uitkering betreft in plaats van loon. Dit betekent dat je dus enkel pensioen opbouwt over de daadwerkelijk gewerkte uren en niet over de uren die je krijgt doorbetaald i.v.m. de ouderschapsverlofregeling.

Werkt dit dan ook zo voor de opbouw van je vakantie uren?
Nee, tijdens het betaalde ouderschapsverlof bouw je volledige vakantieuren op. Wanneer het gedeeltelijk betaald verlof is verstreken en zal overgaan in onbetaald verlof zal de opbouw van de vakantiedagen weer worden aangepast naar de daadwerkelijk gewerkte uren.

Daarnaast zijn er in enkele Cao's ook nog aansluitende regelingen na het betaald ouderschapsverlof. Zo wordt er voor een bepaalde periode bijv. nog 40% doorbetaald. Check hierbij de CAO dan goed als het gaat over de opbouw van het pensioen en de vakantiedagen. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat er zowel geen pensioen als vakantie wordt opgebouwd over deze periode.

Kortom: Zoek even goed uit wat voor jouw organisatie van toepassing is want het wordt er met alle verschillende regelingen niet makkelijker op.

#ouderschapsverlof #UWV #pensioen #opbouwvakantiedagen #CAO

Vakantieblues?

Vakantieblues?

Nieuwe Collega

Nieuwe Collega