Hoe zit het precies met de compensatie transitievergoeding na 2 jaar ziekte?
Sanne Quint en ik krijgen vanuit het HR Expert Bureau geregeld vragen vanuit werkgevers over vaststellingsovereenkomsten en transitievergoedingen. Zo ook over de compensatie transitievergoeding na 2 jaar ziekte.
Als een medewerker meer dan 2 jaar ziek is mag je als organisatie de arbeidsovereenkomst beëindigen. Na 2 jaar ziekte dien je wel een transitievergoeding te betalen. Hiervoor kan je een compensatie aanvragen bij het UWV voor de betaalde transitievergoeding.
Voorwaarden aanvragen compensatie:
-De arbeidsovereenkomst is (gedeeltelijk) geëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid nadat het opzegverbod wegens ziekte van 2 jaar is verlopen.
-De medewerker was bij het eindigen van het dienstverband nog ziek.
Er is aan de medewerker een volledige transitievergoeding betaald. De transitievergoeding is een brutobedrag, berekend met onder andere het brutosalaris.
Hoogte transitievergoeding:
De hoogte van de compensatie transitievergoeding is mede afhankelijk van de situatie. Het UWV geeft daarom ook geen precieze berekening. De compensatie is meestal wel lager dan de betaalde transitievergoeding. Er zijn verschillende situaties die invloed hebben op de hoogte van de vergoeding. Denk hierbij aan:
-Er wordt geen hogere compensatie gegeven dan is afgesproken. Wanneer de werkgever en de medewerker een lagere transitievergoeding afspreken dan in de wet staat dan is de compensatie niet hoger dan de afgesproken transitievergoeding.
-Elk jaar wordt voor de transitievergoeding een wettelijk maximum bedrag bepaald. De compensatie kan niet hoger zijn dan dit maximumbedrag. Behalve als het jaarsalaris van de medewerker hoger was dan dit bedrag.
-De opgebouwde transitievergoeding wordt niet vergoed over de periode waarin de werkgever de medewerker onvoldoende heeft geholpen bij zijn re-integratie. Het gaat dan om de periode waarin de werkgever een loonsanctie krijgt opgelegd.
-Verder is er geen compensatie voor de wettelijke rente en worden de werkgeverspremies niet vergoed.
Compensatie transitievergoeding bij een vervroegde IVA-uitkering:
Wees er van bewust dat er vóór einde wachttijd nog geen sprake is van een compensatie transitievergoeding. Als de medewerker na een kortere wachttijd een IVA-uitkering ontvangt, blijft het twee jaar durende opzegverbod gelden en is de compensatieregeling dus nog niet van toepassing. De werkgever moet het loon dan ook gewoon doorbetalen. Wel mag je als werkgever het bedrag van de uitkering hiervan aftrekken. Als de medewerker na twee jaar ziekte alsnog wordt ontslagen, krijgt de werkgever de transitievergoeding wel volledig gecompenseerd.
Wanneer aanvragen:
Als organisatie dien je de compensatie aan te vragen binnen 6 maanden nadat de transitievergoeding volledig is betaald.
#transitievregoeding #vaststellingsovereenkomst #UWV #compensatietransitievergoeding #juridischebijstand #tweejaarziekte #IVA #hradvies