Macht en moraliteit

Macht en moraliteit

"Ik snap er niets van. Mijn deur staat altijd open, dus als er iets te melden valt kan de medewerker dat altijd doen". Een opmerking die Doreen van der Pols al meerdere keren kregen van directeuren waarmee we sparren over bijvoorbeeld de uitkomsten aangaande grensoverschrijdend en pestgedrag na een medewerker tevredenheidsonderzoek.

Wij stellen vaak de volgende vragen wanneer we in gesprek zijn over dit thema; "Wil je verwijzen naar procedures en loketten? Of wil je jouw organisatiecultuur onder de loep nemen?". "Is er sprake van een machtscultuur of een positieve bedrijfscultuur?", "Waar zitten binnen de afdelingen nu de pijnpunten? Hoe zijn de verhoudingen met bijvoorbeeld de leidinggevenden en collega's onderling?", "Wat kun jij doen als leidinggevende/directeur om echt toegankelijk te zijn, hoe wil je dit aanpakken?"

Wetenschappelijk onderzoek van o.a. Galinsky, A.D. naar macht en moraliteit laat zien dat mensen met macht emoties minder accuraat herkennen en minder letten op hoe communicatie overkomt. Doordat dit het geval is, kost bovenstaande ons soms best wat pijn en moeite om uit te leggen en onder de aandacht te brengen bij de directie, niet iedereen erkent dat er een probleem is, ook wanneer dit dus wel het geval blijkt te zijn. Dit betekent dus ook voor organisaties dat het goed is om te zorgen dat personen met macht, deze macht niet omzetten in een machtscultuur, maar dat je kijkt hoe je jouw bedrijfscultuur zo kunt bouwen dat er altijd adviseurs zijn die kritisch kunnen, mogen en durven zijn naar de mensen die aan de leiding staan (vaak de mensen met de meeste macht).
En natuurlijk dat jouw leidinggevenden goed op zichzelf kunnen reflecteren en op de positie die ze hebben binnen de organisatie.
HR Expert Bureau #hrexpert #hradvies #macht #moraliteit #metoo #ongewenstgedrag

Uitgangspunten van het nieuwe belonen

Uitgangspunten van het nieuwe belonen

Per 1 januari 2023 wijziging belastingregels onbelaste reiskostenvergoeding van 0,19 naar 0,21 cent per kilometer.

Per 1 januari 2023 wijziging belastingregels onbelaste reiskostenvergoeding van 0,19 naar 0,21 cent per kilometer.