Visuele Arbeidsovereenkomst: Het tekenen van een arbeidsovereenkomst zou een feestje moeten zijn

Visuele Arbeidsovereenkomst: Het tekenen van een arbeidsovereenkomst zou een feestje moeten zijn

Als HR adviseur besprak ik regelmatig 12 tot 16 pagina’s tellende documenten in moeilijk juridisch jargon met medewerkers: de arbeidsovereenkomst. De medewerker snapte niet altijd echt wat er stond en als ik heel eerlijk ben, ik ook niet altijd precies. Zinnen zoals “beide partijen zijn bevoegd deze overeenkomst tussentijds te beëindigen” riepen vooral vragen op en gaven ook niet echt vertrouwen in een goede samenwerking.  Dit moest toch ook anders kunnen? Daarom ben ik aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een visuele arbeidsovereenkomst voor het MKB. In dit artikel vertel ik meer over dit proces, wat de overeenkomst precies is en geef ik tips om dit een onderdeel te maken van een goede onboarding.

Hoe ziet zo’n visuele arbeidsovereenkomst eruit?

Dat verschilt per organisatie, maar hoe ik het voor mij zie is als een arbeidsovereenkomst van één A4 met daarin alle arbeidsvoorwaarden opgenomen in visuals en begrijpelijke taal. Een mooi voorbeeld is Tony’s Chocolonely, welke een overeenkomst in eigen huisstijl en passend bij de bedrijfscultuur heeft ontwikkeld. Deze overeenkomst is online ook veel te zien geweest.

Klopt het juridisch dan nog wel?

Daar moet je wel voor zorgen en hier zijn ook verschillende vereisten voor. Doreen en ik hebben een overeenkomst ontwikkeld samen met een gerenommeerd advocatenkantoor, zodat de echt noodzakelijke onderwerpen en thema’s nog steeds terugkomen in het document waarvoor getekend wordt. Een tip voor wanneer je hiermee aan de slag wilt gaan? Zorg dat het document een grondige juridische check heeft ondergaan (maar zorg ervoor dat je niet teruggaat naar te lang en juridisch jargon). Wat je ook kunt doen is naast de arbeidsovereenkomst van een A4, een bijlage van een A4 maken met knipoog naar dit juridisch jargon. Of je geeft aan dat je toch even serieus moet zijn en een aantal zaken wilt bespreken zoals een concurrentiebeding of relatiebeding.

Een feestelijk moment vanaf de start

Het feestje is natuurlijk niet alleen het tekenen van de mooie visuele overeenkomst, deze draagt hieraan bij. Maak van het tekenmoment nog meer een feestje door creatief te zijn, denk aan zaken als confetti, slingers, zingende collega’s tot een flesje bubbels. Hierbij gaat het erom dat het past bij de bedrijfscultuur, maar ook bij de persoon die tegenover je zit. Dat vraagt soms om aanpassingen op maat.

Nog een laatste tip

Bedenk vooraf goed of de visuele arbeidsovereenkomst past bij jullie organisatie. Als het feestelijke informele tekenmoment wordt opgevolgd door een mega formele bedrijfscultuur en gesprek met leidinggevende, dan past het niet. Het moet dus geen HR feestje zijn, maar iets wat de medewerkers ook echt willen. Onderzoek dit vooraf en laat medewerkers en/of OR meedenken wanneer je hiermee start.

Tot slot: Doreen en ik vinden het belangrijk dat dit product toegankelijk is voor veel verschillende MKB-bedrijven en daarbij ook betaalbaar is voor het MKB. Daarom hebben we een format ontwikkeld wat toe te passen is voor heel veel verschillende MKB’ers. Je kunt je eigen logo toevoegen en kleurcodes kiezen.  Zo willen we dat de drempel laag wordt voor MKB-werkgevers om met ons format te gaan werken. Het resultaat? Weten waarvoor je precies tekent (medewerker), goed kunnen uitleggen waarvoor getekend wordt (werkgever) en zowel voor werknemer als werkgever wordt het tekenen van een arbeidsovereenkomst een feestelijk moment.

Luister ook onze podcast serie hierover via: https://open.spotify.com/show/1mCUVr9EH3YzyMbgbiTRLe

Een goed gesprek; Interesse tonen moet geen trucje zijn

Een goed gesprek; Interesse tonen moet geen trucje zijn

Een visuele arbeidsovereenkomst draagt bij aan een goede start voor jouw werknemer

Een visuele arbeidsovereenkomst draagt bij aan een goede start voor jouw werknemer