Waar moet je opletten bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst (VSO)?

Waar moet je opletten bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst (VSO)?

Vanuit het HR Expert Bureau hebben Sanne Quint en ik de afgelopen jaren zowel werkgevers als medewerkers geholpen bij het proces rondom het beëindigen van een arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Dit is geen rocket science maar als je er niet eerder mee te maken hebt gehad dan is het fijn om juridisch advies in te winnen. Een jurist weet precies waar op te letten en zorgt ervoor dat je je niet in de vingers snijdt.

Hoe ziet het proces er uit en waar moet je op letten bij het opstellen va een vaststellingsovereenkomst?
1. Werkgever en medewerker dienen met elkaar in gesprek te gaan over de beëindiging. Als de situatie erg beladen is dan zou ik aanraden om juridische bijstand in te schakelen, dit haalt vaak de emotie er tussen uit zodat je niet in een welles/nietes situatie beland.
2. Vervolgens zal er een concept vaststellingsovereenkomst op tafel komen met afspraken over o.a.: vrijstelling van werk, de uitbetaling van vakantiedagen, de opzegtermijn, de transitievergoeding en de toepasbaarheid van het concurrentiebeding.
3. Belangrijk hierbij is ook het recht op ww. Het ontslag mag hierbij niet verwijtbaar zijn en de wettelijke opzegtermijn dient aangehouden te worden zodat de (eventuele) ww direct aansluit.
4. Vervolgens ga je de onderhandeling met elkaar aan betreffende de voorwaarden waarna er hopelijk een voorstel op tafel komt te liggen die zowel voor de werkgever als de werknemer acceptabel is en er getekend kan worden.
5. Tot slot is er nog een bedenktermijn van 2 weken, wanneer deze termijn is verstreken is de beëindiging definitief. #vaststellingsovereenkomst #transitievergoeding #beeindigingmetwederzijdsgoedvinden #juridischebijstand

Het nut van de visuele arbeidsovereenkomst, ook bij verlenging!

Het nut van de visuele arbeidsovereenkomst, ook bij verlenging!

Wat heb je aan een cultuurboek?

Wat heb je aan een cultuurboek?