Waarom is er in Nederland geen wettelijk rouwverlof?

Waarom is er in Nederland geen wettelijk rouwverlof?

De regelingen voor ouders worden steeds verder uitgebreid. Dit omdat de geboorte van een kind grote impact heeft op je leven en je hier tijd en ruimte voor dient te krijgen. Iets wat ook een grote impact heeft op je leven maar dan in negatieve zin is rouw en hier is wettelijk gezien niets voor geregeld.

Wet Arbeid & Zorg
De Wet Arbeid en Zorg biedt wel de mogelijkheid van calamiteitenverlof. Bij calamiteitenverlof heeft de medewerker die niet kan werken door persoonlijke omstandigheden recht op verlof met behoud van loon voor een ‘korte, redelijke periode’. Echter hebben we het hier over een paar uur tot een paar dagen en zie je vaak dat het calamiteitenverlof meer wordt ingezet om korte vaak onverwachte problemen op te vangen zoals het plotseling ziek worden van een kind of het springen van je waterleiding en past het mijns inziens niet echt bij zo iets ingrijpends als rouw.

Minimaal verlof
De praktijk is dat de meeste medewerkers bij het overlijden van hun partner of bloed- en aanverwanten in de eerste lijn verlof krijgen van de dag van het overlijden tot en met de dag van de uitvaart. Gaat het om het verlies van een naaste in de tweede graad dan is verlof vaak zelfs beperkt tot de dag van overlijden en de dag van de uitvaart. Ik vind dit erg summier. Bij het verliezen van een naaste moet er veel geregeld worden, is er tijd nodig om de nieuwe situatie te accepteren en is er ruimte nodig voor verwerking. Daarnaast is de kans op (psychische) klachten groter als medewerkers te snel weer aan het werk gaan.

Goed werkgeverschap
Gelukkig zien Sanne Quint ik vanuit het HR Expert Bureau dat veel werkgevers coulant zijn, echter zie ik in de praktijk vaak dat medewerkers sneller gaan werken omdat de verwachting toch vaak is (of mw zich zelf die verwachting opleggen) dat je zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Wanneer iemand toch wat langer thuis blijft wordt dit aangemerkt als ziekteverzuim. Echter ben je hiervoor dus wel afhankelijk van een flexibele werkgever en begripvolle bedrijfsarts.

CAO
In Nederland krijgen sommige medewerkers al wel rouwverlof. Zij hebben daar dan recht op op grond van de cao van hun sector.  Je ziet dat dit in steeds meer cao's wordt opgenomen. Dit is mijns inziens een goede ontwikkeling maar ik ben daarnaast voorstander voor een wettelijk rouwverlof als vangnet omdat het dan echt geldt het voor alle medewerkers in Nederland. Echter denk ik wel dat het omgaan met rouw en het moment van werken om maatwerk vraagt. Maar een beetje vastgestelde tijd en ruimte zou voor veel medewerkers toch wat meer rust geven. De juiste steun vanuit de werkgever is hierbij van belang. Hoe beter een werkgever reageert, hoe ‘makkelijker’ het is om terug te keren op het werk na een overlijden. Een steuntje in de rug vanuit je werkgever is in ieder geval 1 zorg minder.

#rouw #goedwerkgeverschap #Wetarbeidenzorg #verlof #verzuim

Per 1 augustus 2022 moet de Europese Richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in Nederland zijn ingevoerd.

Per 1 augustus 2022 moet de Europese Richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in Nederland zijn ingevoerd.

Job Craften individueel, maar ook met je team; een leukere baan zonder weg te gaan!

Job Craften individueel, maar ook met je team; een leukere baan zonder weg te gaan!