Per 1 augustus 2022 moet de Europese Richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in Nederland zijn ingevoerd.
Deze richtlijn heeft o.a. gevolgen voor het verbod op nevenwerkzaamheden, het studiekostenbeding en de informatieplicht.
- Het wordt minder makkelijk om nevenwerkzaamheden te verbieden. Veel arbeidsovereenkomsten verbieden hun medewerkers om, zonder instemming van hun werkgever, naast zijn/ haar werk nevenwerkzaamheden te verrichten. Zo'n algemeen en ongemotiveerd verbod, is straks niet meer mogelijk. Wil je als werkgever na 1 augustus 2022 een beroep doen op het verbod op nevenwerkzaamheden dan moet je daarvoor een objectieve rechtvaardiging aan de medewerker mee geven.
- Met de nieuwe richtlijn is het voor de werkgever niet meer mogelijk om bij opleidingen die de werkgever op grond van de wet of cao verplicht is aan te bieden een terugbetalingsregeling op te nemen middels een studiekostenbeding. De afspraak tot verrekening van kosten voor verplichte opleidingen is straks nietig.
- De informatieplicht wordt met de Europese richtlijn verder uitgebreid. Je dient je medewerkers op tijd te informeren over de essentiële arbeidsvoorwaarden van zijn/haar arbeidsovereenkomst (artikel 7:655 lid 1 BW). Je kunt hierbij denken aan de arbeidsplaats, precieze functie, het loon en het tijdstip van indiensttreding en de duur van de arbeidsovereenkomst. De werkgever moet dat binnen een maand na aanvang van de werkzaamheden doen. Deze informatie kan je opnemen in de arbeidsovereenkomst of het cultuurboek (personeelsreglement). Er kan ook verwezen worden naar regelingen beschreven in de van toepassing zijnde cao.
Vanuit het HR Expert Bureau adviseren Sanne Quint en ik daarom de arbeidsovereenkomsten en personeelshandboek/ cultuurboek van jouw organisatie op korte termijn tegen het licht te houden om rekening te houden met deze wijzigingen.
#nevenwerkzaamhedenbeding #objectieverechtvaardiging #studiekostenbeding #informatieplicht #arbeidsvoorwaarden #arbeidsovereenkomst #CAO