Ziekteverzuimpercentage 2022 na twintig jaar weer boven 5%.
Wat Sanne Quint en ik al zagen bij de werkgevers die we vanuit het HR Expert Bureau ondersteunen met verzuimbegeleiding is dat het verzuim, en dan met name het psychisch verzuim, drastisch is toegenomen. Zo blijkt ook uit het trendrapport Ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid wat mijn oude werkgever Nationale-Nederlanden vorige week heeft gepubliceerd. Waarbij ze zich baseren op eigen cijfers, onderzoek door Markeffect onder werkgevers en werknemers, en cijfers van het CBS, UWV en TNO.
Niet alleen het verzuim is boven de 5% gestegen maar ook de verzuimduur is gestegen. Wat ik met name schokkend vind is dat daarnaast uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de medewerkers met geldzorgen en de stress die dit met zich mee brengt niet bespreekt met hun werkgever terwijl ze dit wel graag bespreekbaar zouden willen maken. Ook werkgevers zouden dit volgens het onderzoek graag bespreekbaar maken maar ervaren een drempel. Waar gaat dit mis?
Kortom, we zijn met elkaar op een punt gekomen dat we extra stappen moeten gaan zetten tav verzuimpreventie en aandacht voor je medewerkers. Neem daarom geen afwachtende houding aan en bedenk wat jouw organisatie kan doen aan preventie. Soms helpt het al enorm om frequente incheck momentjes met de medewerkers uit je team in te voeren. Maar denk ook aan preventiemaatregelen zoals een risico inventarisatie & evaluatie (RI&E), preventiemedewerker, preventief medisch onderzoek (PMO) of periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO). Uit het onderzoek volgt dat nog te weinig werkgevers bekend zijn met deze, veelal verplichte maatregelen, uit de Arbo wetgeving. Welke extra stappen ga jij zetten om lang verzuim te beperken?
Het hele artikel en de link naar het rapport vind je hier:
https://lnkd.in/gUturK_2
#ziekteverzuim #preventie #hradvies #WetVerbeteringPoortwachter #UWV