Heeft jouw organisatie een hoog verzuim en rijzen de kosten de pan uit?

Heeft jouw organisatie een hoog verzuim en rijzen de kosten de pan uit?

Draai dan eens aan de volgende knoppen:
- Hoe ziet de structuur van jouw organisatie er uit? Heb je de juiste leidinggevenden aan boord en wat kan je bieden aan opleiding? Zitten de juiste mensen op de juiste plekken? Ervaren ze voldoende binding, autonomie en betekenis in hun werk?
- Is er sprake van een continue gesprekscyclus zodat je als leidinggevende weet wat er speelt binnen je organisatie? Hoeveel medewerkers sturen zij aan? Worden signalen op tijd opgepikt? Wordt het opgemerkt als er sprake is van frequent verzuim?
- Worden de ziekmeldingen goed geregistreerd en worden de juiste stappen uit de Wet Verbetering Poortwachter gevolgd? Wordt er bij twijfel een Deskundigen Oordeel bij het UWV aangevraagd?
- Hoe is het contact met een langdurig zieke medewerker, blijft deze medewerker voldoende betrokken bij de organisatie?
- Kan je de werkplek of het werk zo inrichten dat het fysiek minder belastend is? Ondanks dat het mss minder efficient is?
- Hoe is de werkdruk? Wordt dit opgemerkt en wordt hier iets mee gedaan als het uit de pas loopt?
- Wat doet jouw organisatie aan preventie? Heb je een goede providerboog? Worden de juiste interventies ingezet?
- Is er sprake van een goede arbodienst en arbo arts met korte lijntjes zodat je met elkaar kunt werken aan een spoedig herstel?
- Heb je duidelijke uniforme afspraken met elkaar gemaakt (verzuimprotocol?) hoe je om gaat met uitgevallen medewerkers?

Ik heb de afgelopen jaren de nodige ervaring opgedaan om te weten aan welke knoppen gedraaid kan worden. Maar betekent dit dat ik altijd succesvol ben in het verlagen van het verzuim? Nee zeker niet. Wil je dit echt aanpakken dan moet heel de organisatie mee, een enthousiaste HR professional helpt maar als de structuur van de organisatie niet goed is ingericht, de leidinggevenden hun rol niet (kunnen) pakken en het MT niet met de vuist op tafel slaat om dit te veranderen is het helaas dweilen met de kraan open. Maar ook dit is voor een organisatie echt heel moeilijk, wat maakt dat verzuim in organisaties zo complex is.

Wil je verzuim dus echt aanpakken? Begin dan eerst met de basis waarbij je zorgt dat de juiste leidinggevenden op de juiste plekken zitten en bouw vanuit daar verder.
#ziekteverzuim #verzuimbegeleiding #preventie #arbodienst #verzuimprotocol #wetverbeteringpoortwachter #hradvies

Flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden

Flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden

Ziekteverzuimpercentage 2022 na twintig jaar weer boven 5%.

Ziekteverzuimpercentage 2022 na twintig jaar weer boven 5%.