1 juli 2023 nieuwe pensioenwetgeving

1 juli 2023 nieuwe pensioenwetgeving

De nieuwe pensioenwetgeving regelt de wettelijke kaders van het nieuwe pensioenstelsel. Sanne Quint en ik zijn zeker geen experts in pensioenen maar het is een onderwerp die ons allen aangaat. Daarom heb ik kort de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet.

Enkele wijzigingen:
-Transparanter en persoonlijker pensioenstelsel.
-Minder snelle stijging AOW-leeftijd.
-Betere pensioenafspraken voor vervroegd stoppen met werken voor medewerkers met zwaar werk.
-Extra keuzerecht voor iedereen bij pensioen.
-Beter nabestaandenpensioen.
-Plannen voor verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen (AOV).

De nieuwe pensioenwetgeving zal beter aansluiten bij de huidige arbeidsmarkt waarbij medewerkers vaker van baan wisselen dan vroeger en niet langer hun hele werkzame leven bij 1 werkgever werkzaam zullen zijn. Daarnaast worden mensen steeds ouder en zijn er minder werkenden ten opzichte van gepensioneerden. Kortom: Het is belangrijk dat het pensioenstelsel aansluit op de huidige situatie als je kijkt naar demografie, economie en naar de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt.

In onze praktijk bij het HR Expert Bureau krijgen we de laatste tijd geregeld de vraag: 'Wat merk ik van deze nieuwe wetgeving als werkgever?'

Als de wet van kracht is krijg je als werkgever en pensioenuitvoerders tot 1 januari 2027 de tijd om de pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Hoeveel werk dit voor een werkgever is is afhankelijk van de situatie. Het meeste werk is er voor werkgevers die hun pensioenregeling hebben ondergebracht bij een verzekeraar of een ppi. Zij hebben tot eind oktober 2026 om te bepalen welke arbeidsvoorwaarden zij willen bieden in een pensioenregeling.

#Pensioen #goedwerkgeverschap #pensioenwetgeving

Wat als ouderschapsverlof samen valt met een feestdag?

Wat als ouderschapsverlof samen valt met een feestdag?

Wist je dat het wettelijk helemaal niet geregeld is dat je vrij bent op Koningsdag?

Wist je dat het wettelijk helemaal niet geregeld is dat je vrij bent op Koningsdag?