Wat als ouderschapsverlof samen valt met een feestdag?

Wat als ouderschapsverlof samen valt met een feestdag?

De wet geeft beide ouders of verzorgers recht op tijdelijk ouderschapsverlof. Vanaf 2 augustus 2022 krijgen ouders de eerste 9 (van de 26) weken van het UWV een uitkering ter hoogte van 70% van hun (maximum) dagloon. Belangrijk hierbij is dat de eerste 9 weken alleen worden betaald als deze in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Verlof dat niet in het eerste jaar is opgenomen kan worden toegevoegd aan de 17 weken onbetaald verlof. Deze kunnen nog steeds tot de 8e verjaardag van het kind worden opgenomen, maar dus zonder betaling.

Wanneer aanvragen bij het UWV?
De 70% doorbetaling zal door het UWV worden vergoed, je kan dit als werkgever achteraf terugvragen bij het UWV nadat de betreffende medewerker (een deel van) het verlof heeft opgenomen (minimaal 1x het aantal uren van zijn/haar werkweek).  Om het volledige bedrag te ontvangen moet de aanvraag uiterlijk binnen 1 jaar en 3 maanden na de eerste verlofaanvraag worden ingediend.
Het is hierbij wel zaak om het aantal uren opgenomen verlof goed te registreren en bij te houden zodat je niet over het totaal aantal uren gaat waarop je als medewerker recht hebt. Daarnaast is het ook prettig om de afgesproken ouderschapsverlofregeling kort op papier te zetten zodat voor zowel de medewerker als de werkgever duidelijk is wat er is afgesproken. Dit kan ook van belang zijn als een medewerker met betaald ouderschapsverlof uit dienst gaat. Het niet opgenomen verlof neemt de medewerker namelijk mee naar de nieuwe werkgever. Bij uitdiensttreding kan een verklaring worden opgevraagd waaruit blijkt op hoeveel weken betaald en onbetaald ouderschapsverlof de medewerker nog recht heeft.

Praktische invulling
De praktische invulling kan soms ook nog tot vragen leiden. Zo kregen Sanne Quint en ik laatst de vraag wat er gebeurt als het ouderschapsverlof samen valt met een feestdag. Dan geldt die dag gewoon als ouderschapsverlof. Uitgangspunt van de regeling voor ouderschapsverlof is dat je als medewerker gebonden bent aan het overeengekomen patroon van ouderschapsverlof. Alleen bij zwangerschaps- en bevallings- (en adoptieverlof) of bij onvoorziene omstandigheden moet je als werkgever instemmen met een wijzigingsverzoek vanuit de medewerker. Wettelijk is er niets geregeld over het opnemen van ouderschapsverlof en feestdagen. Als je als medewerker op een vaste dag in de week ouderschapsverlof opneemt en dit een feestdag is, dan schuift het ouderschapsverlof in beginsel niet op. De wet geeft dus niet het recht om het ouderschapsverlof op te schorten of op een andere dag op te nemen, maar verbiedt dit ook niet.  Vanuit het HR Expert Bureau adviseren we dan ook altijd, voor de duidelijkheid, de afspraken hieromtrent vast te leggen in het Cultuurboek/personeelshandboek van jouw organisatie.
#ouderschapsverlof #feestdag #Cultuurboek #UWV

Overwerk verdisconteren in het salaris, mag je dat afspreken in de arbeidsovereenkomst?

Overwerk verdisconteren in het salaris, mag je dat afspreken in de arbeidsovereenkomst?

1 juli 2023 nieuwe pensioenwetgeving

1 juli 2023 nieuwe pensioenwetgeving