Overwerk verdisconteren in het salaris, mag je dat afspreken in de arbeidsovereenkomst?

Overwerk verdisconteren in het salaris, mag je dat afspreken in de arbeidsovereenkomst?


Het in een arbeidsovereenkomst verdisconteren van overwerk in het salaris is een veel voorkomende afspraak in arbeidsovereenkomsten.

Het is bij, met name, de wat hogere/goed betaalde functies gebruikelijk dat overwerk in het salaris verdisconteerd is.  
Bijgaande bepalingen komen wij in onze praktijk vaak tegen:
‘Werknemer is bereid om binnen redelijke grenzen, indien de te verrichten werkzaamheden dit vereisen, buiten de vastgestelde werktijden overwerk te verrichten. Voor binnen redelijke grenzen verricht overwerk vindt geen aanvullende vergoeding plaats’.

Of wat strikter voor hogere functies:
‘Een vergoeding voor overwerk wordt uitdrukkelijk geacht te zijn inbegrepen in het salaris’.

Wanneer is er sprake van overwerk?
Er is sprake van overwerk wanneer een medewerker (structureel) langer werkt dan het aantal overeen gekomen uren in de arbeidsovereenkomst. Het Nederlandse arbeidsrecht kent geen specifieke bepaling omtrent overwerk dus hier zijn geen strikte wettelijke kaders.

Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (sinds 1 aug 2022)
Met de inwerkingtreding van de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden vormt overwerk een onderdeel van de informatieplicht van werkgevers (artikel 7:655 lid 1 sub i BW). Werkgevers zijn hierdoor verplicht om een medewerker te informeren of hij/zij overwerk zou moeten verrichten en in hoeverre dit wordt beloond. De gedachte achter deze bepaling is dat partijen op voorhand nadenken over een eventuele vergoeding voor overwerk.
 
Afspraak in arbeidsovereenkomst leidend?
In principe is de afspraak die je hierover in de arbeidsovereenkomst maakt leidend, tenzij dit leidt tot onredelijke uitkomsten. Het overwerk dient namelijk wel in verhouding te zijn en te voldoen aan de redelijkheid en billijkheid en/of goed werkgeverschap. Er zal worden gekeken of er mede gelet op de functie en gemaakte afspraken er van de medeweker verwacht kan worden dat er een bepaalde mate van (onbetaald) overwerk zal moeten worden verricht.

Kanttekening hierbij is nog wel dat de dwingendrechtelijke ondergrens van het wettelijk minimumloon gewaarborgd blijft.
 
Tips
Vanuit het HR Expert Bureau adviseren Sanne Quint en ik werkgevers daarom wanneer er (nog) geen afspraken over overuren zijn vastgelegd om een duidelijke overwerkregeling op te stellen. Daarbij is het van belang goed te omschrijven wat verstaan wordt onder overwerk en de manier waarop dat wordt gecompenseerd (of niet). Het is daarom goed om hier in de arbeidsovereenkomst en/of Cultuurboek nadere afspraken over te maken.

#goedwerkgeverschap #redelijkheidbillijkheid #overwerk #uitgebreidereinformatieplicht #Cultuurboek #arbeidsovereenkomst

Dit jaar (en volgend jaar) staan er een aantal veranderingen rondom arbeidsongeschiktheid op stapel.

Dit jaar (en volgend jaar) staan er een aantal veranderingen rondom arbeidsongeschiktheid op stapel.

Wat als ouderschapsverlof samen valt met een feestdag?

Wat als ouderschapsverlof samen valt met een feestdag?