Dit jaar (en volgend jaar) staan er een aantal veranderingen rondom arbeidsongeschiktheid op stapel.

Dit jaar (en volgend jaar) staan er een aantal veranderingen rondom arbeidsongeschiktheid op stapel.

1. Zo zal de loondoorbetalingstermijn van een zieke AOW'er van de huidige 13 weken worden verkort naar 6 weken.

2. Daarnaast ligt er het wetsvoorstel oordeel bedrijfsarts RIV-toets.

Wat houdt dit voorstel in?
Met dit voorstel wordt het oordeel van de bedrijfsarts leidend en niet zoals het nu het geval is het oordeel van de verzekeringsarts van het UWV.

Waarom is dit belangrijk?
Nu kan het zo zijn dat je vanuit HR/werkgever een zieke medewerker twee jaar lang hebt geholpen om iemand zo goed mogelijk te begeleiden tijdens ziekte. Je hebt iemand periodiek naar de bedrijfsarts gestuurd en alle acties uit het advies van de bedrijfsarts opgevolgd, je hebt vanuit HR/LDG op regelmatige basis re-integratiegesprekken met iemand gevoerd, je hebt aan alle acties van de Wet Verbetering Poortwachter voldaan EN DAN?
Krijg je aan het einde van de twee jaar bij de beoordeling van de WIA de deksel op je neus... een loonsanctie.

Waarom een loonsanctie?
Omdat de verzekeringsarts van het UWV het niet eens is met het medisch advies van de bedrijfsarts die de medewerker gedurende twee jaar periodiek heeft gezien. Hoe kan je dit voorkomen als werkgever wanneer je zelf geen inzicht hebt in de medische gegevens en je hiervoor juist uit gaat van het advies van de deskundige die je hiervoor hebt ingehuurd; de bedrijfsarts? Proberen deze loonsanctie van tafel te krijgen is geen sinecure aangezien het UWV hier zelf het beslissende oordeel in heeft.

Wat nu?
Het enige wat je nu kan doen om een loonsanctie na twee jaar ziekte te voorkomen is uit voorzorg ruim voor de twee jaar ziekte een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV om het oordeel van de bedrijfsarts te laten toetsen. Doe je dit niet dan kan je aan het einde van de twee jaar ziekte dus voor verassingen komen te staan.

Voorstel?
Hier zou nu met het Wetsvoorstel oordeel bedrijfsarts RIV-toets verandering in komen. Met dit voorstel wordt het medisch oordeel van de bedrijfsarts leidend en wordt dit oordeel niet langer getoetst door de verzekeringsarts. Dit zou ik een zeer goede ontwikkeling vinden aangezien je als werkgever op dit moment de dupe kan worden van het systeem terwijl je twee jaar lang al de juiste stapjes hebt gezet.

3. Daarnaast is er een onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel ingesteld die een advies moet gaan geven over een toekomstbestendig stelsel voor arbeidsongeschiktheid. Ik ben benieuwd welke adviezen hier uit gaan komen.  #verzuim #arbeidsongeschiktheid #bedrijfsarts #UWV #WetVerbeteringPoortwachter #RIVtoets

Zegt de manier waarop je als werkgever een medewerker ontslaat alles over jouw bedrijf?

Zegt de manier waarop je als werkgever een medewerker ontslaat alles over jouw bedrijf?

Overwerk verdisconteren in het salaris, mag je dat afspreken in de arbeidsovereenkomst?

Overwerk verdisconteren in het salaris, mag je dat afspreken in de arbeidsovereenkomst?