Zegt de manier waarop je als werkgever een medewerker ontslaat alles over jouw bedrijf?

Zegt de manier waarop je als werkgever een medewerker ontslaat alles over jouw bedrijf?

Vorige week las ik een treffende column in het Algemeen Dagblad van Anne-Marije Buckens. In deze column beschrijft ze dat organisaties vaak veel moeite doen als het gaat om het binnenhalen en de onboarding van nieuwe medewerkers maar dat het het proces van afscheid nemen vaak minder soepel en doordacht verloopt. Terwijl het JUIST erg belangrijk is om hier als organisatie goed mee om te gaan omdat de manier waarop een werkgever met een medewerker een contract beëindigd ook veel zegt over het bedrijf en hoe er wordt om gegaan met de collega's.

In de praktijk van het HR Expert Bureau zien Sanne Quint en ik dat dit niet altijd even soepel loopt. Waar komt dit dan door? Dit zit met name op het gebied van timing, communicatie en duidelijkheid.

Hoe pakt jouw organisatie dit aan?
-Laat je het ruim op tijd weten aan collega's of hun contract wel of niet zal worden verlengd? Wij adviseren in ieder geval 2 maanden van te voren hier duidelijkheid over te geven. Doe je dit niet dan loop je de kans dat medewerkers ergens anders gaan kijken omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. En in het scenario dat het contract niet zal worden verlengd is het wel zo fijn voor de betreffende medewerker dat je dit op tijd weet zodat je nog even de tijd hebt om iets nieuws te zoeken wat bij je past.
-Wat doe je met een medewerker die niet goed functioneert? Wij zien dat in veel organisaties het gesprek uit de weg wordt gegaan, er niks wordt vast gelegd er tussentijd niet voldoende wordt bij gestuurd en hier soms wel jaren over heen gaan totdat er 'ineens' per direct een vaststellingsovereenkomst moet komen. Wanneer je dit allemaal WEL goed aanpakt kan de uitkomst natuurlijk hetzelfde zijn, maar je hebt dan in ieder geval wel alle tools geboden om iemand te laten verbeteren.

Probeer er voor te zorgen dat je medewerkers als ambassadeur van jouw organisatie vertrekken. Ook als je vanuit de werkgever een contract met een medewerker beëindigd? Ja juist dan, al wil ik zeker niet beweren dat dit makkelijk is.
 
Hoe pak je dit dan aan? Zorg voor goede communicatie, duidelijkheid en doe geen beloftes die je niet waar kan/gaat maken. Kijk daarnaast hoe je iemand kunt helpen om de kans kans op een andere passende baan te vergroten zoals een extra cursus of begeleiding naar ander werk. En ook heel belangrijk benader iemand zoals je zelf in deze, toch vaak ingrijpende, situatie ook benaderd zou willen worden.

Tot slot: Onderschat daarnaast niet wat het beëindigen van een contract bij de andere collega's, die je juist wel verbonden wil houden aan jouw organisatie, teweeg brengt. Des te meer reden om hier als een organisatie op een goede en doordachte manier mee om te gaan.

Kortom: Anne-Marije Buckens schrijft in haar column terecht: Ontslag is iets om van wakker te liggen , ook voor werkgevers.
#Ontslag #goedwerkgeverschap #VSO #hradvies

Hoe zit het met proeftijd?

Hoe zit het met proeftijd?

Dit jaar (en volgend jaar) staan er een aantal veranderingen rondom arbeidsongeschiktheid op stapel.

Dit jaar (en volgend jaar) staan er een aantal veranderingen rondom arbeidsongeschiktheid op stapel.