Hoe zit het met proeftijd?

Hoe zit het met proeftijd?

Vanuit het HR Expert Bureau krijgen Sanne Quint en ik geregeld een vraag over de proeftijd. Ik heb hier vorige week een post over geschreven en deze week zal ik hier nog wat verder op ingaan.

Korte recap
De proeftijd is een soort kennismakingsperiode. Zowel de werkgever als de medewerker kan de arbeidsovereenkomst per direct, dus zonder opzegtermijn, opzeggen. De proeftijd is niet verplicht en dient schriftelijk overeen gekomen te worden.

Maar wat is dan de mogelijke duur van de proeftijd?
De maximale duur van de proeftijd hangt af van de duur van de arbeidsovereenkomst.
·       Je mag geen proeftijd opnemen in een tijdelijk contract met een looptijd van maximaal zes maanden.
·       De proeftijd is maximaal één maand voor een contract met een looptijd van meer dan zes maanden tot twee jaar. In sommige cao's is deze proeftijd opgerekt naar twee maanden.
·       De proeftijd is maximaal één maand bij een arbeids­overeenkomst waarbij het einde niet aan een kalenderdatum is gekoppeld. Denk aan een arbeids­overeenkomst voor de duur van een project.
·       De proeftijd is maximaal twee maanden bij contracten met een looptijd van twee jaar of langer en bij contracten voor onbepaalde tijd.
 
Wat geldt er wanneer hier een fout in is gemaakt?
Wanneer er een langere proeftijd is afgesproken dan wettelijk is toegestaan, dan is deze proeftijd niet geldig. Er geldt dan helemaal geen proeftijd.
Met de nieuwe Europese richtlijn is de informatieplicht verder uitgebreid waarbij je specifiek moet verwijzen naar de wettelijke regels zoals opgenomen in titel 7.10 BW m.b.t. de duur en de voorwaarden van de proeftijd.

Tip: Kijk goed of er voor de proeftijd in de arbeidsovereenkomst (of personeelshandboek) de duur van de proeftijd klopt en of er wordt verwezen naar de wettelijke regels hieromtrent.  #proeftijd #schriftelijk #geenopzegtermijn #kennismaking #artikel652BWboek7.

Is het opnemen van een proeftijd in de arbeidsovereenkomst verplicht?

Is het opnemen van een proeftijd in de arbeidsovereenkomst verplicht?

Zegt de manier waarop je als werkgever een medewerker ontslaat alles over jouw bedrijf?

Zegt de manier waarop je als werkgever een medewerker ontslaat alles over jouw bedrijf?