Is het opnemen van een proeftijd in de arbeidsovereenkomst verplicht?

Is het opnemen van een proeftijd in de arbeidsovereenkomst verplicht?

Vanuit het HR Expert Bureau krijgen Sanne Quint en ik geregeld een vraag over de proeftijd. In de komende twee posts zal ik hier daarom wat verder over uitweiden.

Kennismakingsperiode
De proeftijd geeft de mogelijkheid om aan elkaar te wennen. Mocht het tijdens de proeftijd niet bevallen, dan kan je zowel als werkgever als medewerker de arbeidsovereenkomst per direct, dus zonder opzegtermijn, opzeggen. Je kan zelfs al voor aanvang van de proeftijd een arbeids­overeenkomst opzeggen.

Maar is het afspreken van een proeftijd verplicht?
Het afspreken van een proeftijd is niet verplicht (artikel 7:652 BW). Wanneer er wel een proeftijd wordt afgesproken, dan moet dat schriftelijk worden gedaan. Dat betekent dat de proeftijd in de arbeidsovereenkomst, personeelshandboek of in de cao (wel naar verwijzen in je arbeidsovk) moet staan en er ook moet staan wat de duur van deze proeftijd is. De maximale duur van de proeftijd hangt af van de duur van de arbeidsovereenkomst, hier zal ik in mijn volgende post wat dieper op ingaan. De proeftijd mag in ieder geval nooit langer zijn dan 2 maanden. De proeftijd kan niet verlengd worden omdat je bijv. wegens ziekte niet goed hebt kunnen beoordelen of iemand geschikt is en past binnen de functie en organisatie.

Schriftelijke reden
Wanneer er door zowel de werkgever als de medewerker wordt opgezegd in de proeftijd dan moet degene die opzegt schriftelijk de reden daarvoor aangeven als de ander daar om vraagt.

Proeftijd opvolgend contract
Wanneer er na een eerste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd sprake is van een opvolgende arbeidsovereenkomst dan mag er in principe geen proeftijd worden afgesproken in het nieuwe opvolgende arbeidscontract. Dit mag alleen als er sprake is van een zodanig andere functie dat er andere vaardigheden of verantwoordelijkheden voor nodig zijn.

Tip: Wanneer er een proeftijd is opgenomen gebruik deze eerste periode dan ook echt om te kijken of er een match is met de organisatie en de functie. Kijk daarnaast of de proeftijd juist wordt gebuikt, schriftelijk is overeen gekomen en de duur van de proeftijd klopt. #proeftijd #schriftelijk #geenopzegtermijn #kennismaking #artikel652BWboek7.

Werk jij met zzp’ers samen? Kijk dan goed uit of er geen sprake is van een verkapt dienstverband, maar er echt sprake is van op tijdelijke basis specifieke kennis inhuren.

Werk jij met zzp’ers samen? Kijk dan goed uit of er geen sprake is van een verkapt dienstverband, maar er echt sprake is van op tijdelijke basis specifieke kennis inhuren.

Hoe zit het met proeftijd?

Hoe zit het met proeftijd?