Werk jij met zzp’ers samen? Kijk dan goed uit of er geen sprake is van een verkapt dienstverband, maar er echt sprake is van op tijdelijke basis specifieke kennis inhuren.

Werk jij met zzp’ers samen? Kijk dan goed uit of er geen sprake is van een verkapt dienstverband, maar er echt sprake is van op tijdelijke basis specifieke kennis inhuren.

Vanaf 1 januari 2025 wil het kabinet namelijk de verschillen tussen medewerkers in loondienst en zzp’ers verkleinen door enkele nieuwe maatregelen in te voeren.

Onlangs volgde ik voor het HR Expert Bureau een online seminar Van Bladel Advocaten waar werd in gegaan op de huidige situatie op de arbeidsmarkt waarbij er op dit moment te veel mensen werkzaam zijn op zelfstandige basis. De regering is van mening dat de balans moet worden hersteld omdat er in veel gevallen sprake is van een schijnzelfstandigheid.

Wat gaat er veranderen?
1. Er moet een gelijker speelveld op de arbeidsmarkt komen. De fiscale behandeling zoals de zelfstandigenaftrek zal worden afgebouwd, de fiscaalgunstige oudedagsreserve zal worden uit gefraseerd en tot slot wil het kabinet een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Op deze manier zullen zzp’ers hun prijzen wel moeten verhogen waardoor het voor werkgevers aantrekkelijker wordt om medewerkers in loondienst aan te nemen dan samen te werken met zzp’ers.

2. Er zal meer verduidelijking komen als het gaat om de beoordeling of er sprake is van een arbeidsrelatie of niet. Met de VAR had je vooraf zekerheid of iemand in dienst was ja of nee en of je loonbelasting af moest dragen. Sinds 2016 is de VAR afgeschaft. In plaats daarvan kunnen zzp'ers en hun opdrachtgevers nu modelcontracten gebruiken die zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. De belastingdienst oordeelt aan de hand van drie kenmerken of er sprake is van een dienstverband: 1. Persoonlijke arbeid. 2. Loon. 3. Gezag. Indien voldaan is aan allerdrie de bovengenoemde kenmerken, is de belastingdienst van mening dat sprake is van een dienstverband en moet je als opdrachtgever loonheffing afdragen. Indien één van de drie kenmerken ontbreekt is er geen sprake van een dienstverband. Echter is de vraag of deze kenmerken nog steeds volledig van toepassing zijn op de moderne arbeidsrelatie. De regering zal daarom ook meer verduidelijking geven of er sprake is van een arbeidsrelatie of niet.  Zo zal er ook meer gekeken moeten worden naar bijv. de organisatorische inbedding van de arbeid.

3.  En er zal verandering komen in de handhaving. De intentie is dat er meer controles bij opdrachtgevers en zzp’ers plaatsvinden en boetes of naheffing zal worden opgelegd als er toch sprake blijkt te zijn van een verkapt dienstverband. Daarnaast loopt de zzp’er risico dat de fiscale voordelen die hij heeft genoten als zelfstandige (bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek) teniet worden gedaan.

Tip:
Wanneer jij samenwerkt met zzp’ers, dan adviseren Sanne Quint en ik om goed te kijken naar de feitelijke invulling van de arbeid om te bepalen of er echt sprake is van een zzp’er of dat er eigenlijk sprake is van een schijndienstverband. #schijndienstverband #arbeidsovereenkomst #zzp #belastingdienst

Mag je nog een studieovereenkomst met terugbetalingsregeling afspreken met je medewerkers?

Mag je nog een studieovereenkomst met terugbetalingsregeling afspreken met je medewerkers?

Is het opnemen van een proeftijd in de arbeidsovereenkomst verplicht?

Is het opnemen van een proeftijd in de arbeidsovereenkomst verplicht?