Mag je nog een studieovereenkomst met terugbetalingsregeling afspreken met je medewerkers?

Mag je nog een studieovereenkomst met terugbetalingsregeling afspreken met je medewerkers?

Per 1 augustus 2022 is de Europese Richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in Nederland ingevoerd. Voor werkgevers is het niet meer mogelijk om bij opleidingen die de werkgever op grond van de wet of cao verplicht is aan te bieden een terugbetalingsregeling op te nemen middels een studiekostenbeding.

Wanneer is scholing verplicht?
In de wet staat dat je als werkgever in het kader van goed werkgeverschap verplicht bent scholing aan te bieden aan medewerkers indien dat nodig is voor de functie, veiligheid, in verband met herplaatsing of als een medewerker niet voldoende functioneert. Scholing rondom veiligheid en vakbekwaamheid wordt hierbij altijd als noodzakelijk gezien.

Voor veel scholing mag dus nog steeds een studiekostenbeding  met terugbetalingsregeling worden opgemaakt omdat dit niet onder verplichte scholing valt.

Maar wellicht een belangrijkere vraag, wil je als organisatie wel voorwaarden verbinden aan cursus/opleiding?

Onze ervaring is dat, ook veel hoog opgeleide medewerkers, toch een drempel ervaren om scholing te volgen. Dit komt vaak omdat de kaders niet helder zijn. Wat is er mogelijk? Voor welk budget? Wanneer je het volgen van een cursus of opleiding wil stimuleren dan helpt het niet om met een lijst met voorwaarden aan te komen verbonden aan het leertraject. Dan is de kans groot dat dit enorm demotiveert. Wanneer je je medewerkers de kans biedt zich te ontwikkelen zonder voorwaarden, omdat jouw organisatie staat voor leren en groeien, dan zorg je er juist voor dat de medewerkersbeleving positief wordt beïnvloed. Je creëert een ambassadeur van de organisatie, die graag bij je wil werken.

Er zijn veel interessante workshops, trainingen en cursussen beschikbaar waarvan het bedrag onder de 2500 euro ligt. Je zou als organisatie kunnen overwegen om de terugbetalingsregeling voor deze scholing te laten zitten. Gaat het in sommige gevallen om veel grotere bedragen, zoals een volledige hbo studie, dan kun je hier overwegen wel afspraken over te maken. Dit gaat om de uitzonderingen en een grote investering voor de organisatie.

Je kan het stimuleren van ontwikkeling ook ondervangen door het opzetten van een intern in-company programma. Dit biedt veel mogelijkheden op het gebied van leren voor de hele organisatie zonder voorwaarden. Het toont de medewerker dat je voor alle medewerkers bereid bent in ontwikkeling te investeren.

Conclusie
Vanuit het HR Expert Bureau adviseren Sanne Quint en ik werkgevers daarom om goed na te denken over de noodzaak van het sluiten van een studiekostenbeding. Wil je dit toch niet helemaal loslaten dan kan je ook overwegen om vanaf een bepaald bedrag pas voorwaarden op te stellen.

#hradvies #studiekostenbeding #verplichteopleiding #wet #CAO #EuropeseRichtlijnVoorTransparanteEnVoorspelbareArbeidsvoorwaarden #juridisch

Wat is het belang van een helder omschreven en up to date functiehuis?

Wat is het belang van een helder omschreven en up to date functiehuis?

Werk jij met zzp’ers samen? Kijk dan goed uit of er geen sprake is van een verkapt dienstverband, maar er echt sprake is van op tijdelijke basis specifieke kennis inhuren.

Werk jij met zzp’ers samen? Kijk dan goed uit of er geen sprake is van een verkapt dienstverband, maar er echt sprake is van op tijdelijke basis specifieke kennis inhuren.