Wat is het belang van een helder omschreven en up to date functiehuis?

Wat is het belang van een helder omschreven en up to date functiehuis?

In mijn vorige post gaf ik aan dat Sanne Quint en ik dit jaar voor het HR Expert Bureau weer van start mogen met een aantal projecten functiehuis. We doen dit door middel van gesprekken met het MT en de medewerkers om helder te krijgen hoe zij de functie zien en ervoor te zorgen dat dit past bij de toekomstige organisatiestructuur van de betreffende organisatie.

Maar wat is het belang van een helder omschreven en up to date functiehuis? In deze post zal ik daar wat dieper op in gaan.

1. Succesvolle werving
Het succesvol werven en selecteren van een nieuwe medewerker begint met een zorgvuldig opgesteld functieprofiel. Dankzij een goed functieprofiel weet je exact wat je in een nieuwe medewerker zoekt; je sollicitant/medewerker weet direct wat van hem wordt verwacht.
 
2. Schetsen van loopbaanperspectief
Wanneer iemand in dienst is getreden, is een goed functieprofiel ook van belang om medewerkers te behouden. Door de functieprofielen binnen je bedrijf te delen met je medewerkers, schep je duidelijkheid over wat iedereen doet én schets je loopbaanperspectief. Je medewerkers zien welke functies er binnen een organisatie bestaan, inclusief bijbehorende taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Wanneer de functieprofielen aan een salarishuis zijn gekoppeld, dan is het voor je medewerkers duidelijk tot hoe ver ze kunnen doorgroeien in salaris. Als je een mooi carrière pad – inclusief persoonlijke ontwikkelmogelijkheden – biedt, zijn medewerkers gemotiveerder om bij jouw organisatie te blijven werken.
 
3. Organisatiestructuur
Verder geeft een goed functiehuis inzicht in de organisatiestructuur. Op deze manier wordt duidelijk of alle taken logisch en efficiënt verdeeld zijn, of ze goed op elkaar aansluiten en aan welke nieuwe functies de organisatie behoefte heeft om te groeien. Ook zorgt een functieprofiel voor duidelijke afspraken met medewerkers over hun functie (in de regel zorgt dit er ook vaak bij medewerkers voor dat ze zich gezien voelen). Je kunt hierdoor ook actief sturen op taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

4. Ontslagprocedure en/of ziekte
Hier gaan we natuurlijk niet van uit, maar mocht je als organisatie te maken krijgen met langdurig zieke medewerkers of een ontslagprocedure dan is het ook van belang om actuele en getekende functieomschrijvingen te hebben.

#functiehuis #functieomschrijving #organisatiestructuur #hrproject #medewerkercentraal

Wetswijzigingen 2023: O.a. verhoging onbelaste reiskostenvergoeding en onbelaste thuiswerkvergoeding

Wetswijzigingen 2023: O.a. verhoging onbelaste reiskostenvergoeding en onbelaste thuiswerkvergoeding

Mag je nog een studieovereenkomst met terugbetalingsregeling afspreken met je medewerkers?

Mag je nog een studieovereenkomst met terugbetalingsregeling afspreken met je medewerkers?