Wetswijzigingen 2023: O.a. verhoging onbelaste reiskostenvergoeding en onbelaste thuiswerkvergoeding
.In 2022 werd de onbelaste thuiswerkkostenvergoeding voor het eerst toegepast. De onbelaste vergoeding werd vast gesteld op 2 euro per dag. In 2023 is deze onbelaste vergoeding verhoogd naar
2,15 euro per dag. Betekent dit dat je niet meer mag vergoeden? Nee, echter als je meer vergoeding geeft, betaal je daarover loonbelasting.
Is het wettelijk verplicht om als werkgever een thuiswerkvergoeding uit te betalen? Nee, in de wet staat geen verplichting voor het geven van een thuiswerkvergoeding. Je mag hier als organisatie dus zelf afspraken over maken met je medewerkers. Dit kan je doen in de arbeidsovereenkomst, cultuurboek of thuiswerkovereenkomst. Wanneer er voor jouw organisatie sprake is van een cao kunnen er wel afspraken staan over het vergoeden van thuiswerken.
Tot slot vindt er ook een wijziging plaats in de hoogte van de onbelaste reiskostenvergoeding. In 2023 is dat 0,21 euro per kilometer.
Als medewerker kan je kiezen voor reiskostenvergoeding of thuiswerken. Je mag niet allebei de vergoedingen belastingvrij uitbetalen. De keuze hierin zal per persoon verschillen en mede afhankelijk zijn van de afstand woon-werkverkeer.
Vanuit het HR Expert Bureau zien we dat deze vergoedingen door veel organisaties, hoewel ze niet verplicht zijn, toch vaak worden toegepast voor medewerkers. Sanne Quint en ik zijn van mening dat bovenstaande voorwaarden, in de huidige markt, een bijdrage kunnen leveren aan het aantrekken en behouden van je medewerkers.
#goedwerkgeverschap #reiskostenvergoeding #thuiswerkvergoeding #thuiswerken