Wist je dat het wettelijk helemaal niet geregeld is dat je vrij bent op Koningsdag?

Wist je dat het wettelijk helemaal niet geregeld is dat je vrij bent op Koningsdag?

Sanne Quint en ik mogen voor het HR Expert Bureau geregeld aan de slag met het neerzetten van een cultuurboek voor organisaties. Hierin nemen we ook altijd een passage op m.b.t. de officiële/ nationale feestdagen. Wist je dat je hier als Werkgever een keuze in hebt?

Het is in Nederland gebruikelijk om medewerkers vrij te geven op officiële feestdagen. Maar je kunt hier als medewerker niet vanuit gaan want het is geen recht. Nergens staat in de wet dat je op die dagen vrij moet krijgen. Ben je vrij dan is het dus eigenlijk een cadeautje van je werkgever.

Een werkgever hoeft zo'n feestdag niet 'gratis' weg te geven. Hij zou je ook kunnen verplichten om er een vakantiedag voor op te nemen. Wat we in de praktijk vaak zien is een x aantal verplichte collectieve vakantiedagen welke vaak rondom een feestdag worden gepland. Voor veel medewerkers is bijvoorbeeld de dag na Hemelvaartsdag zo'n verplichte verlofdag.

Kan je dit als werkgever zomaar invoeren? Nee, zoiets moet duidelijk op schrift staan, bijvoorbeeld in je arbeidsovereenkomst of het personeelsreglement. Alleen dan mag je werknemers verplichten om die dag op te nemen. Daarnaast moet je dit als werkgever ruim van tevoren communiceren.

Wil je weten hoe dit voor jou als medewerker zit voor feestdagen? Check dan van te voren je cao, arbeidsovereenkomst of personeelsreglement.

#hradvies #hrexpert #juridisch #feestdagen #koningsdag #cultuurboek #CAO #arbeidsovereenkomst

1 juli 2023 nieuwe pensioenwetgeving

1 juli 2023 nieuwe pensioenwetgeving

Mag een (langdurig) zieke medewerker op vakantie?

Mag een (langdurig) zieke medewerker op vakantie?