Mag een (langdurig) zieke medewerker op vakantie?

Mag een (langdurig) zieke medewerker op vakantie?

Deze vraag zien Sanne Quint en ik geregeld voorbij komen in ons werk voor het HR Expert Bureau. We merken in de praktijk dat leidinggevenden het soms erg lastig vinden als iemand niet kan werken maar wel ‘lekker’ op vakantie gaat.

Maar mag dit dan zomaar?
Ja, ook  (langdurig) zieke medewerkers die in een reintegratietraject zitten mogen (gelukkig) vakantie opnemen. Al kan ik me in sommige situaties wel inleven dat dit zuur voelt voor de werkgever.
Het opnemen van vakantie moet vooraf wel afgestemd worden met de werkgever en eventueel met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts onderzoekt of er medische bezwaren zijn tegen iemands verlof- of reisplannen. Zijn deze er niet dan zouden wij adviseren hier als organisatie niet, zonder goede reden, voor te gaan liggen. Een vakantie kan ook rust bieden en daarmee juist goed zijn voor de re-integratie.

Hoeveel uren moeten er worden opgenomen?
Als een zieke medewerker op vakantie gaat, worden de vakantie-uren uitbetaald naar de normale contracturen. Ook als iemand dus minder uren werkt op dat moment door re-integratie. Je bouwt voor 100% vakantiedagen op en neemt dan ook voor 100% van je contracturen op. Al is dit laatste niet altijd het geval.

Als werkgever mag je namelijk geen vakantiedagen inhouden tijdens ziekte zonder toestemming van de zieke medewerker. Dat mag alleen als dat in de cao, arbeidsovereenkomst of personeelshandboek staat.

Heb je als werkgever de vakantieaanvraag goedgekeurd?
Dan moet je als werkgever duidelijk uitleggen dat de opgenomen dagen als vakantiedagen worden afgeschreven (doe dit schriftelijk). Dit moet gebeuren voordat iemand op vakantie gaat. 
Als een zieke medewerker geen toestemming geeft voor het afschrijven van vakantiedagen, dan mag je als werkgever de vakantieaanvraag weigeren. Als er geen vakantie-uren worden afgeschreven, moet je namelijk volledig beschikbaar zijn voor re-integratie. Stemt een medewerker wel in met het afschrijven van uren dan hoeven er tijdens de vakantie geen activiteiten te worden gedaan om weer aan het werk te gaan.

Is iemand zo ziek dat re-integratie niet mogelijk is? Dan hoef je als werkgever niet in te stemmen met het afschrijven van vakantiedagen.

#reintegratie #vakantiedagen #loondoorbetaling #arbowetgeving #ziekteverzuim #goedwerkgeverschap #goedwerknemerschap

Wist je dat het wettelijk helemaal niet geregeld is dat je vrij bent op Koningsdag?

Wist je dat het wettelijk helemaal niet geregeld is dat je vrij bent op Koningsdag?

Wist je dat een zieke medewerker gemiddeld zo'n 250 euro per dag kost en dit zelfs nog verder kan oplopen?

Wist je dat een zieke medewerker gemiddeld zo'n 250 euro per dag kost en dit zelfs nog verder kan oplopen?