Wist je dat een zieke medewerker gemiddeld zo'n 250 euro per dag kost en dit zelfs nog verder kan oplopen?

Wist je dat een zieke medewerker gemiddeld zo'n 250 euro per dag kost en dit zelfs nog verder kan oplopen?

Naast dat ziekteverzuim natuurlijk in de eerste plaats heel vervelend is voor de medewerker zelf heeft het ook een behoorlijke financiële impact op organisaties.

Dat de kosten zo hoog zijn daar wordt vaak niet voldoende bij stil gestaan. Aan welke verzuimkosten moet je dan denken?
-Loondoorbetaling gedurende 2 jaar ziekte. Na die 2 jaar gaat een medewerker (als dit uit de Wia beslissing blijkt en wanneer er geen sprake is van eigenrisicodragerschap) naar het UWV. Wist je dat ook dan de premies gedurende 10 jaar nog indirect doorberekend worden aan jouw organisatie?!
- Kosten die je moet maken voor vervanging van de zieke medewerker of verlies van de productie of dienst die je hierdoor minder of niet kan aanbieden.
- Kosten voor re-integratie (arbodienst, verzuimbegeleiding, Arbeidsdeskundig onderzoek, tweede spoor, mogelijke andere interventies etc.).

Deze kosten wil je als organisatie natuurlijk proberen te voorkomen. Dit gaat helaas niet altijd maar bijgaand geef ik 3 tips om het verzuim (en de kosten) binnen jouw organisatie hopelijk toch beheersbaar te houden:

Tip:
1. Wanneer je als (kleine) organisatie geen middelen beschikbaar hebt om een langdurig verzuim op te vangen, sluit dan altijd een ziekteverzuimverzekering af. Ja verzuimverzekeringen zijn extreem duur maar je wilt niet het risico lopen je bedrijf en bedrijfscontinuïteit in gevaar te brengen. Ook al denk je dat dit jou niet gebeurt, je zal de eerste niet zijn die zich hierin helaas vergist.
2. Zorg dat je als leidinggevende, mogelijk met ondersteuning vanuit HR, voor goede begeleiding. Zorg voor frequent contact en maak met elkaar duidelijke afspraken, zet op tijd de juiste interventies in, zorg ervoor dat een zieke medewerker regelmatig gezien wordt door een bedrijfsarts (zelfs als je van mening bent dat het weinig toevoegt want het UWV zal een andere mening toegedaan zijn) en zorg dat de juiste stappen genomen worden m.b.t. de WVP om achteraf boetes te voorkomen.
- En misschien wel het meest belangrijk, PREVENTIE! Natuurlijk kan je verzuim vaak nooit geheel voorkomen maar wanneer je preventief aan de slag gaat zal er verzuim zijn wat je wel degelijk kan voorkomen of in ieder geval kan verkorten. Belangrijk hierbij is in ieder geval een goede organisatiestructuur met goede teamleads die continue in gesprek zijn met hun medewerkers en weten wat er speelt. Blijf hierbij altijd handelen volgens goed werkgeverschap (en ja ik weet helaas ook dat dit niet altijd even makkelijk is). Maar ik geloof er nog steeds in dat wanneer je als werkgever en medewerker beiden hetzelfde doel nastreeft, op een duurzame manier weer aan de slag, dat de gang naar het UWV na twee jaar ziekte eerder uitzondering dan regel zal zijn. En laat ik voorop stellen dat ik dit met name wens voor die langdurig zieke medewerker!

#Verzuim #UWV #reintegratie #goedwerkgeverschap #verzuimverzekering

Mag een (langdurig) zieke medewerker op vakantie?

Mag een (langdurig) zieke medewerker op vakantie?

Waar dien je op te letten als je een medewerker in dienst wil houden nadat de AOW gerechtigde leeftijd is bereikt?

Waar dien je op te letten als je een medewerker in dienst wil houden nadat de AOW gerechtigde leeftijd is bereikt?