Aanvragen voorschot bij uitstellen WIA beslissing?!

Aanvragen voorschot bij uitstellen WIA beslissing?!

Aanvragen voorschot bij uitstellen WIA beslissing?!
Vanuit het HR Expert Bureau heb ik al heel wat organisaties mogen helpen in de verzuimbegeleiding. Het is zaak om nauw contact te houden tussen de uitgevallen medewerker en de organisatie. Dit verlaagt de drempel voor terugkeer. Ook wanneer terugkeer niet mogelijk is, is het prettig om samen de vervolgstappen te bepalen omdat je soms als het gaat om de Wet Verbetering Poortwachter/ UWV, het advies van de bedrijfsarts en adviezen van andere deskundigen door de bomen het bos niet meer ziet.

Achterstand UWV?
Zo krijg ik nu vaak terug dat de stappen WvP gedurende twee jaar netjes gevolgd zijn, dat er een WIA beslissing is aangevraagd maar dat uitsluitsel uitblijft. Op dit moment zijn er namelijk meer aanvragen voor een Wia uitkering dan het UWV aankan waardoor er sprake is van een achterstand in de beoordelingen. Hierdoor zitten veel organisaties en medewerkers in onzekerheid omdat de 8 weken beslistermijn niet wordt gehaald.

Waarom is de Wia beslissing zo belangrijk?
In de brief met de beslissing staat of de medeweker een WIA-uitkering krijgt, hoe hoog de uitkering is, en hoelang je de uitkering ontvangt. Deze informatie is van belang om te bepalen hoe nu verder na twee jaar ziekte.

Wat kan je doen in de tussentijd?
Je dient de beslissing af te wachten voordat je vervolgstappen kan bepalen. Wat je wel kan doen is bij het UWV een voorschot aanvragen. Het voorschot is een schatting van de uiteindelijke uitkering. Het voorschot stopt als het UWV een beslissing heeft genomen tav de Wia aanvraag.

Loop je dan niet het risico op terugbetalen?
In principe vindt er een verrekening plaats met het bedrag van de Wia uitkering of wanneer hier geen sprake van is met het bedrag van de WW uitkering en is er dus geen sprake van terugbetaling. Als je echter geen recht blijkt te hebben op een WIA- of WW-uitkering of andere inkomsten had dan het UWV rekening mee heeft gehouden dan is er mogelijk wel sprake van het terugbetalen van het voorschot. Win daarom eerst advies in om achteraf terugbetalingen te voorkomen.
Ellen Bouwman-van Geel, Marieke van der Miessen, Sanne Quint
#UWV #voorschot #wiabeslissing #verzuim #reintegratie

De toegevoegde waarde van het nieuwe beoordelen en belonen

De toegevoegde waarde van het nieuwe beoordelen en belonen

ICM Kennisparade 2023

ICM Kennisparade 2023