Corona: Veelgestelde vragen door werkgevers en werknemers

hr_bureau_werk_in_dienst.jpg

Vandaag sprak ik met verschillende klanten over vragen die leven onder zowel management als werknemers over het nieuwe coronavirus (Covid-19). In dit artikel deel ik een aantal van deze vragen en mijn antwoorden om werkgevers en werknemers verder op weg te helpen. De antwoorden zijn gebaseerd op wat ik zie in de praktijk (praktische oplossingen), passend bij wat wordt geadviseerd door de Rijksoverheid. De basis is dat ik zie dat zowel werkgevers als werknemers veel verantwoordelijkheid pakken. Voordat ik hier mee verder ga een grote shout out naar alle zorgmedewerkers die bij veel van de bedrijven waar Doreen van der Pols en ik voor werken onverstoord doorgaan met hun werk, van laboratorium tot support afdelingen (IT, HR) die het mogelijk maken dat o.a. de zorg in Nederland ook tijdens deze crisis doorloopt.

Thuiswerken met kinderen hoe doe je dat? 

Werkgevers en werknemers kunnen met elkaar bespreken wat de mogelijkheden zijn. Werk waar mogelijk in shifts met je partner. Is dit niet mogelijk, bespreek dan hoe je eventueel 's avonds aan de slag kunt wanneer de kinderen op bed liggen of 's ochtends vroeg wanneer kinderen nog slapen. Werkgevers moeten in gedachten houden dat werk minder snel gedaan zal worden en dat iemand mogelijk minder productief is.

Mag ik werknemers een verplichte vrije dag op laten nemen wanneer we minder werk hebben? (dit gaat om organisaties waarbij thuis werken niet mogelijk is)

Veel organisaties vragen nu structurele werktijdverkorting aan bij het UWV kampend met dit probleem. Dat is een zeer heftige maar veelal noodzakelijke maatregel zowel voor werkgever als werknemer. Kijkende naar het opnemen van verplichte vrije dagen moet je een zwaarwegende reden hebben als werkgever om de medewerker hiertoe te verplichten. Praktisch; Aangezien de medewerker momenteel niets leuks kan doen van deze vrije dag zou ik deze maatregel als werkgever proberen te vermijden en in goed gesprek kijken welke mogelijkheden en klussen er wel aanwezig zijn in deze periode (vooruit werken). Ook kun je werknemers mogelijk vragen op een later moment werk in te halen (piek periode). Dit zie je veel terug bij organisaties waar een aantal uur per jaar wordt afgesproken en een gemiddeld aantal werkuren per week.

Mijn werknemer (vitaal beroep) is verkouden maar komt toch werken, mag ik hem/haar naar huis sturen? 

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving. Toegang weigeren tot de werkplek i.v.m. gezondheidsklachten kan bij deze verantwoordelijkheid horen. Bespreek dit als gezamenlijke verantwoordelijkheid met alle medewerkers zodat niemand zich genoodzaakt voelt naar het werk te komen met klachten. Ik besef mij dat dit beleid in tijden van crisis bijvoorbeeld bij een tekort van medewerkers in de zorg weer zou kunnen veranderen.

Medewerker met vitaal beroep: Mijn partner moet van zijn werkgever toch naar het werk komen (geen vitaal beroep) daardoor heb ik geen opvang voor de kinderen, wat nu? 

Sinds vandaag (16 maart 2020) is gezegd dat ook gezinnen met 1 ouder in een vitaal beroep recht hebben op opvang. Lastig wordt het wanneer het kind klachten heeft en daardoor niet naar de opvang toe mag. Dan is het logischer om de medewerker met het vitale beroep te laten werken en de medewerker met een niet vitaal beroep thuis te houden (rechten werknemer).

Hoe zorg je dat er toch genoeg te doen blijft in tijden van lagere productie of minder werk? 

Wat ik een aantal werkgevers adviseer is juist nu te investeren in cursus en opleiding. Zo zijn er veel mogelijkheden tot digitale cursussen en scholing om medewerkers zich vanuit huis te laten ontwikkelen en bijscholen. Fysieke scholingen gaan veelal niet door. Door te kijken naar digitale mogelijkheden geef je werknemers kansen om zich te ontwikkelen en kunnen ze na deze crisis periode met nieuwe kennis en energie aan de slag voor je. De tijd welke ze de komende periode in scholing steken kan straks weer benut worden, wanneer de drukte in productie mogelijk toeneemt.

Wil je hier als werkgever nog even over sparren of heb je aanvullende onbeantwoorde vragen? Neem dan gerust contact met ons

Bronnen :

Wat is het nut van goede functieprofielen voor jouw organisatie?

Hoe ga je als werkgever om met het Coronavirus?