Hoe ga je als werkgever om met het Coronavirus?

werkgever_om_met_coronavirus.jpg

Als Werkgever zal je de komende tijd steeds meer te maken krijgen met (angst voor) besmettingen met het Coronavirus. Door het virus kan de continuïteit van de bedrijfsvoering onder druk komen te staan. Dit komt o.a. door afwezigheid van medewerkers wanneer zij besmet of ziek zijn, maar dit kan ook komen door het preventief in quarantaine zitten, zorg voor naasten of voor mensen die uit voorzorg thuisblijven. Het is daarom verstandig als werkgever om na te denken hoe je met het Coronavirus omgaat en hier beleid op te maken.

In het kort; wat is het Coronavirus?

Het coronavirus (COVID-19) is sinds december 2019 bekend en heeft zich sindsdien verspreid over diverse regio’s en landen. De eerste symptomen bestaan onder andere uit:

• Koorts en rillingen.

• Klachten aan de luchtwegen zoals: hoesten, keelpijn, niezen, verstopte neus of loopneus.

• Problemen met ademhalen.

De meeste patiënten lijken een mild ziektebeeld hebben, dat qua klachten vergelijkbaar is met de griep. Echter een deel van de patiënten heeft een ernstiger ziektebeeld waarbij behandeling en opname in het ziekenhuis nodig is.

Besmetting

Het virus verspreidt zich middels hoesten of niezen; kleine druppels met het virus worden ingeademd of bereiken via de handen de slijmvliezen van neus, mond en/of ogen. De virusdruppels zijn relatief zwaar waardoor zij neerslaan binnen een afstand van twee meter. Vermindering van contact tussen personen gaat verspreiding van het virus tegen.

Dit virus is besmettelijk binnen de incubatieperiode. De incubatieperiode is de periode waarin een persoon nog geen klachten heeft, maar wel besmet is en het virus bij zich draagt. De meeste mensen krijgen klachten op dag vijf of zes na besmetting. Dit maakt het moeilijker om het virus te bestrijden aangezien schijnbaar gezonde personen het virus bij zich kunnen dragen en mogelijk verspreiden. Als je niet ziek bent dan is er onvoldoende virus om het virus te kunnen uitsluiten of aantonen.

Er bestaat een kans op besmetting indien je contact hebt gehad met een besmet persoon en/of in een risicogebied bent geweest.

Welke voorzorgsmaatregelen kan je als werkgever treffen?

1. Bendaruk bij je medewerkers dat het af te raden is naar risicogebieden te reizen. Dit om de kans op besmetting en/of (preventieve) in quarantainestelling te beperken.

2. Laat medewerkers die toch afreizen naar een risicogebied gedurende veertien dagen preventief thuiswerken (periode aangegeven door het RIVM). Zodoende wordt de incubatieperiode afgewacht zonder het risico op besmetting van anderen via de werkvloer. De vraag die dan opkomt is: mag je dit je medewerker verplichten? Het antwoord is ja, omdat je als goed werkgever verantwoordelijk bent voor het creëren en in stand houden van een veilige werkomgeving waarbij je de risico’s op besmetting zo laag mogelijk houdt.

Wees hierbij bewust dat wanneer thuiswerken gelet op de aard van de functie niet mogelijk is, maar je er als werkgever wel voor kiest medewerkers thuis te laten werken (uit angst voor mogelijke besmetting) de medewerker recht heeft op loondoorbetaling.

3. Het is verstandig om op het werk het handen schudden en andere direct contact te vermijden. Deze maatregel dient duidelijk kenbaar te worden gemaakt voor medewerkers, klanten en bezoekers. Hierdoor kan het risico op overdracht via de handen aanzienlijk worden verminderd.

4. Indien een medewerker ziekteverschijnselen vertoont en mogelijk in aanraking is gekomen met het coronavirus, verzoek deze medewerker dan telefonisch naar huis te gaan, contact met anderen te vermijden en zo snel mogelijk telefonisch contact op te nemen met de eigen huisarts.

5. Zorg ervoor dat zieke medewerkers thuis blijven. Hang mededelingen op bij de ingang om medewerkers en bezoekers te verzoeken niet binnen te komen als ze ziek zijn.

6. Informeer medewerkers over maatregelen ten aanzien van hygiëne en mededelingen ter herinnering bij de ingang, lunchruimtes en toiletten:

- Vermijd openbaar vervoer tijdens de spits.

- Raak zo min mogelijk de ogen, neus en mond aan.

- Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.

- Besteed aandacht aan het wassen van servies en bestek met water en zeep. Bij voorkeur op een hoge temperatuur in de vaatwasser.

- Stel middelen beschikbaar voor een goede handhygiëne. Hierbij kan je denken aan het regelmatig wassen van de handen met water en zeep die je afdroogt met papieren doekjes. Het RIVM heeft een was instructie af gegeven. Daarnaast is het goed om regelmatig de handen te desinfecteren en te laten drogen aan de lucht.

7. Hygiëne op de werkplek

Het virus kan kortdurend overleven buiten het lichaam, bijvoorbeeld op voorwerpen. In deze periode kan het (ook via de handen) worden overgedragen. Maak daarom binnen het bedrijf dagelijks meerdere keren schoon en let hierbij vooral op:

  • Handgrepen, leuningen, lichtknoppen, liftknoppen, balies.

  • Toetsenborden, computermuizen, telefoons.

  • Kranen, zeephouders, gootstenen, toiletten.

Zorg daarnaast voor een goede ventilatie. Het coronavirus kan niet verspreid worden via airconditioning.

8. Verminder het contact met anderen door bijvoorbeeld gebruik te maken van telefoon, videoconferencing etc. bij zakelijke contacten.

9. Houdt de richtlijnen en geboden informatie van het RIVM in de gaten, deze informatie is leidend.

 Wat is er voor jou als werkgever nog meer van belang?

Een beroep op werktijdverkorting is mogelijk voor werkgevers die vanwege het coronavirus tijdelijk minder werk hebben door gebeurtenissen die niet onder het normale ondernemersrisico vallen. Als organisatie kom he hiervoor in aanmerking hiervoor in aanmerking indien zij de komende 2-24 weken minstens 20% minder werk verwachten te hebben. Je vraagt een vergunning voor werktijdverkorting aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze vergunning geldt voor een bepaald aantal uren en is maximaal zes weken geldig. Na zes weken kan er een verlenging van de vergunning worden aangevraagd. Als de vergunning voor werktijdverkorting is goed gekeurd dan dient dit gemeld te worden bij het UWV. Er kan dan gedurende de looptijd van de vergunning, een tijdelijke WW-uitkering worden aangevraagd waarbij UWV achteraf de uren die niet gewerkt zijn vergoedt.

Ben je als werkgever bezig met het opstellen van een beleid tav het Coronavirus, heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact met ons

Corona: Veelgestelde vragen door werkgevers en werknemers

Wil je minder verloop in jouw organisatie?