In een krappe arbeidsmarkt wil elke werkgever vooral zo min mogelijk ongewenst verloop van medewerkers. Hoe zorg je dat jouw medewerkers bij je willen blijven werken en wat maakt organisaties tot een aantrekkelijke werkgever? Naast de reeds bekende top drie van een goed basissalaris, baanzekerheid en werksfeer is er nog meer wat je kunt doen als werkgever. In dit artikel geef ik tips vanuit verschillende onderzoeken naar aantrekkelijk werkgeverschap, maar ook vanuit praktijkervaring.
De basis op orde
Zoals hierboven geschetst blijven er een aantal basisfactoren van kracht bij het zijn van een aantrekkelijke werkgever. Zorg voor een goed basissalaris, marktconforme arbeidsvoorwaarden en voldoende baanzekerheid. Onderzoek laat zien dat voornamelijk Generatie Z weer meer behoefte heeft aan baanzekerheid. Naast deze arbeidsvoorwaarden zijn leuke collega’s en een prettige werksfeer nog steeds allesbepalend voor de hoogte van het verloop.
Maak kernwaarden tastbaar
Zorg dat elke collega weet wat de kernwaarden zijn van de organisatie en dat ze leven. Door dit te doen zorg je voor meer verbinding en weet de medewerker wat de impact van het werk is op het grotere geheel. Dit zorgt voor extra betrokkenheid waaruit gebleken is dat het verloop lager wordt.
Stimuleer autonomie
Hoe groot is het regelvermogen van de medewerkers? Hebben ze het idee dat er sprake is van vertrouwen of eerder van controle. Wanneer dit laatste het geval is neemt de intrinsieke motivatie snel af, de frustratie toe en dit leidt weer tot hoger verloop. Een grote rol ligt hier voor de kwaliteit van de leidinggevende. Wordt er gewerkt vanuit coaching en dienend leiderschap of vanuit controle en hiërarchie?
Flexibel werken
Veel organisaties werken al met flexibele werktijden. Voor aantrekkelijk werkgeverschap wordt onder flexibiliteit ook het zelf kunnen bepalen en plannen van vakanties. Je ziet dat organisaties hier al op in spelen door onbeperkt vakantiedagen aan te bieden.
Ontwikkeling
Millennials blijven gemiddeld 3 tot 5 jaar bij dezelfde werkgever werken, mits ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Zorg voor genoeg gesprekken over ambities en zorg dat er zichtbaar iets gedaan wordt met de ontwikkelwensen van de medewerkers. Wanneer je dit doet zullen ze bij je blijven werken, doe je dit niet dan zal dit resulteren in ongewenst verloop.
Hoe kan ik dit monitoren als werkgever?
Je kunt dit als werkgever monitoren door bijvoorbeeld continue (anonieme) pulse metingen uit te voeren waaruit blijkt hoe het staat met bovenstaande thema’s, frequent een onderzoek uit te voeren onder de medewerkers en de leidinggevenden hier een taak in te geven dit te monitoren en samen met de medewerkers te implementeren. Zo voorkom je dat je bij ongewenst verloop in de organisatie pas hoort wat er is misgegaan kijkende naar bovenstaande aandachtspunten.
Wil je minder verloop in jouw organisatie maar weet je nog niet helemaal hoe je dit voor elkaar kunt krijgen? Neem dan gerust contact met ons
Bronnen: