Wat is het nut van goede functieprofielen voor jouw organisatie?

doreen_van_der_pols_hr.jpg

Laatst spraken we met een klant over het nut van het hebben van goede functieprofielen. In dit artikel deel ik mijn inzichten hierover.

Als eerste is het voor het succesvol werven en vervullen van vacatures van belang dat het bij het plaatsen van een vacature en het houden van sollicitatiegesprekken goed is om duidelijk te hebben wat je nu precies zoekt om echt een geschikte match te vinden. In de praktijk zie ik te vaak dat er al kandidaten zijn uitgenodigd maar dat er vanuit de organisatie geen duidelijk beeld is bij een openstaande vacature en wat die persoon precies moet gaat doen. Kortom het succesvol werven en selecteren van een nieuwe medewerker begint met een zorgvuldig opgesteld functieprofiel. Hoe gedetailleerder en specifieker de vacaturetekst, hoe beter de juiste kandidaat zich hierin herkent en hoe groter de kans is dat je een goede match vindt. Dankzij een goed functieprofiel weet je exact wat je in een nieuwe medewerker zoekt; je sollicitant/medewerker weet direct wat van hem wordt verwacht.

Wanneer iemand in dienst is getreden is een goed functieprofiel ook van belang om medewerkers te behoudenDoor de functieprofielen binnen je bedrijf te delen met je medewerkers, schep je duidelijkheid over wat iedereen doet én schets je loopbaanperspectief. Je medewerkers zien welke functies er binnen een organisatie bestaan, inclusief bijbehorende taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Wanneer de functieprofielen aan een salarishuis zijn gekoppeld dan is het voor je medewerkers duidelijk tot hoe ver ze kunnen doorgroeien in salaris.  Als je een mooi carrièrepad – inclusief persoonlijke ontwikkelmogelijkheden - biedt, zijn medewerkers meer gemotiveerd om bij jouw organisatie te blijven werken. 

In het geval van een reorganisatie waarbij je in een ontslagprocedure van het UWV (bedrijfseconomisch- afspiegelingsbeginsel) terecht komt- wordt er in de procedure altijd om een getekende functieomschrijving gevraagd. Dit geldt ook voor een individuele ontslagprocedure bij de kantonrechter (bijv. bij verbetertraject en geen verbetering).

Ook wanneer een medewerker ziek uit dienst gaat of het tot een WIA- keuring komt na 2 jaar arbeidsongeschiktheid dien je een getekend functieprofiel te overhandigen. Dit heb je ook al eerder nodig in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter bij bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige onderzoek na 1 jaar ziekte of het starten van een 2e spoor traject.

Verder geeft een goed functiehuis inzicht in de organisatiestructuur. Op deze manier wordt duidelijk of alle taken logisch en efficiënt verdeeld zijn, ze goed op elkaar aansluiten en aan welke nieuwe functies de organisatie behoefte heeft om te groeien. Functieprofielen zijn hiervoor onmisbaar.

Ook zorgt een functieprofiel voor duidelijke afspraken met medewerkers over hun functie (in de regel zorgt dit er ook vaak bij medewerkers voor dat ze zich gezien voelen). Je kunt hierdoor ook actief sturen op taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. 

Bij het opstellen van een goed functieprofiel kom je er ook achter of er voor alle werkzaamheden voldoende back -up is zodat je bij ziekte/vakantie/plotselinge uitdiensttreding niet in de problemen komt. Daarnaast komt er naar voren of er nog taken en verantwoordelijkheden blijven liggen.

Tot slot komt er in het functieprofiel naar voren hoeveel regelruimte iemand in een functie heeft. Aan wie rapporteert de medewerker, zijn er nog onduidelijkheden over beslissingen die iemand in de functie wel/niet mag nemen (bijv budgettechnisch).

Heb je nog geen functiehuis waarbij alle medewerkers voor een functie hebben getekend? In dit artikel heb ik de belangrijkste zaken uiteengezet waarom het goed zou zijn om een functiehuis met getekende functieprofielen op te tuigen. Heb je hulp nodig bij het opstellen van functieprofielen en zou je dit graag zien gebeuren in een nieuwe vorm of stijl? Neem dan gerust contact met ons

Persoonlijke ontwikkeling van jouw medewerkers? Juist nu!

Corona: Veelgestelde vragen door werkgevers en werknemers