De Ziektewet als ‘vangnet’?
Als een medewerker door ziekte niet kan werken, betaal je als werkgever in principe het salaris door. Hoeveel dit is in eerste en tweede ziektejaar, staat vaak opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Ook in de wet staat hoeveel je in ieder geval moet doorbetalen. Echter kan je in sommige situaties als werkgever ook een Ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV. De ziektewetuitkering geeft een compensatie in de loonkosten.
Wanneer kan je dit aanvragen:
-Bij ziekte door zwangerschap en/of bevalling en geen sprake is van zwangerschaps- en/of bevallingsverlof;
- Bij ziekte door orgaandonatie;
- Bij gedeeltelijk arbeidsongeschikt en ziekte binnen 5 jaar nadat iemand in dienst is gekomen (no risk polis);
- Bij ziekte op ontslagdatum (of binnen 4 weken na ontslag) en blijvende ziekte na ontslagdatum.
Hoe aanvragen?
Je hoeft als werkgever de no-riskpolis niet van tevoren aan te vragen voor een medewerker die ziek uitvalt. Echter is het wel goed als je als werkgever van te voren weet of er sprake is van een no risk polis voor medewerkers die je in dienst hebt. Weet je dit niet dan weet je ook niet dat je hier een beroep op kunt doen bij uitval.
Hoe kom je hier achter?
Een sollicitant kan dit uit zich zelf bij het gesprek aangeven. Echter is een sollicitant hier vrij in om dit te vertellen of niet. Wat je wel kan doen is na 2 maanden (eerder mag niet) expliciet vragen aan medewerkers of de no risk polis van toepassing is. Wanneer je hier als werkgever expliciet naar vraagt moet een medewerker aangeven of dit van toepassing is of niet. Echter hoeft een medewerker niet te vertellen waarom de no risk polis van toepassing is. Ook kan je als werkgever in het doelgroepenregister van het UWV kijken om te zien of iemand hier in staat.
HR Expert Bureau, Sanne Quint, Marieke van der Miessen, Ellen Bouwman-van Geel
hashtag#noriskpolis hashtag#vangnet hashtag#ziektewet hashtag#doelgroepenregister hashtag#UWV hashtag#verzuim