Wat doet job craften met de werkdrukbeleving?

Wat doet job craften met de werkdrukbeleving?

Deze week ben ik vanuit het HR Expert Bureau verschillende job craft sessies aan het begeleiden. Wat doet job craften met de werkdrukbeleving?
Job craften geeft inzicht in jouw taken en hoe deze zich verhouden tot elkaar. Welke taken zijn groot? Welke zijn relatief klein in uitvoer maar groot in jouw hoofd? Waar komt dat door? Welke taken zijn klein en voelen ook klein omdat je ze prima aankunt. Zijn er kleine taken waar je toch als een berg tegenop ziet (waardoor ze weer groter voelen)? Met deze coachende vragen gaan we aan de slag in een job craft sessie.

Soms is het zo dat een kleine taak heel veel druk op een medewerker ligt. Dit zit vaak in leervermogen, onzekerheid en overige risico's waardoor een taak niet helemaal goed past bij een medewerker, of er moet nog gesleuteld worden aan deze taak. Het is fijn om dit inzichtelijk te krijgen omdat dit vaak taken zijn waar heel makkelijk oplossingen voor aan te dragen zijn.

Vaak is het lastiger wanneer we te maken hebben met grote taken die toch minder goed passen bij de sterktes en behoeftes van een medewerker. Hoe kunnen we dan toch aan deze taak sleutelen om hem passend te maken? Welke risico's kunnen we nog verkleinen? Is het mogelijk de grote taak iets kleiner te maken? Is er iemand in het team die hier wel passende sterktes en behoeftes bij heeft?

Allemaal vragen die terug komen in een job craft sessie. We zien dat het erg waardevol is om het job craften voor een heel team in te zetten. Zo heeft iedereen dezelfde inzichten, maar kun je ook onderling kijken hoe je elkaar in het team kunt versterken. Heel motiverend en positief ook wanneer je kijkt naar de werkdrukbeleving. Het geeft grip en zorgt dat medewerkers zelf de touwtjes in handen hebben en hierbij ook grenzen aan kunnen geven wanneer het takenpakket te omvangrijk wordt.

Ellen Bouwman-van Geel, Marieke van der Miessen, Doreen van der Pols e ik pakken deze trajecten graag op bij jouw organisatie. Meer weten hierover? Stuur gerust een berichtje op linkedin of via https://lnkd.in/dVBJjHZ
hashtag#hrexpert hashtag#hradvies hashtag#werkdruk hashtag#beleving hashtag#jobcraften hashtag#jobcrafting

Welke vormen van waardering zijn er?

Welke vormen van waardering zijn er?

De Ziektewet als ‘vangnet’?

De Ziektewet als ‘vangnet’?