Heeft jouw organisatie al een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Heeft jouw organisatie al een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Ik kom bij veel organisaties binnen waarbij er geen RI&E is uitgevoerd. Echter is het hebben van een RI&E een wettelijke verplichting en wordt dit steeds vaker digitaal opgevraagd en dus ook gecontroleerd of dit daadwerkelijk aanwezig is in een organisatie.

Wat is een RI&E? De RI&E met bijbehorend plan van aanpak is in het leven geroepen om bij te dragen aan de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de medewerkers van jouw organisatie. De RI&E benoemt en beschrijft mogelijke risico’s in het bedrijf en legt vast wat er gedaan wordt om deze risico’s te beperken of liever nog te voorkomen.

Wanneer is een RI&E verplicht? Een RI&E is verplicht wanneer organisaties medewerkers in dienst hebben. Kortom: Alleen zelfstandigen en organisaties zonder medewerkers hoeven geen RI&E uit te voeren.

Alle reden dus om vandaag nog met de RI&E aan de slag te gaan. Je kunt er hierbij voor kiezen om:
- Zelf aan de slag te gaan middels een branche RI&E (indien aanwezig).
- Zelf de RIE en het plan van aanpak uit te voeren maar te laten toetsen door een gecertificeerde partij.
- De uitvoer en de toetsing geheel uitbesteden aan een gecertificeerde partij. Je weet dan zeker dat het goed gedaan wordt en je bespaart tijd. Daarnaast ben ik in de praktijk vaak tegen gekomen dat je niet veel kosten bespaart als je alleen kiest voor een toetsing dus als je het wil uitbesteden dan is het raadzaam om alles uit te besteden.

Heb je minder dan 40 uur per week aan personeel in dienst (alle medewerkers bij elkaar opgeteld) dan mag je er ook voor kiezen om de checklist gezondheidsrisico's in te vullen, daarnaast hoef je dit niet te laten toetsen.

Mocht je een RI&E willen laten uitvoeren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Sanne Quint en ik denken hier vanuit het HR Expert Bureau graag in mee en verwijzen je (indien nodig) graag door naar een goede gecertificeerde partij.
#hradvies #RIE #risicoinventarisatieenevaluatie #planvanaanpak #verzuim #welzijnmedewerkers #goedwerkgeverschap #arbo

Het belang van het houden van een uitdiensttredingsgesprek. 

Het belang van het houden van een uitdiensttredingsgesprek. 

Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering nevenkostenbeding.

Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering nevenkostenbeding.