Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering nevenkostenbeding.

Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering nevenkostenbeding.

Per 1 augustus 2022 moet de Europese Richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in Nederland zijn ingevoerd.

Deze richtlijn heeft o.a. gevolgen voor het verbod op nevenwerkzaamheden. Zo wordt het per 1 augustus 2022 voor werkgevers minder makkelijk om nevenwerkzaamheden te verbieden. Veel arbeidsovereenkomsten verbieden hun medewerkers om, zonder instemming van hun werkgever, naast zijn/ haar werk nevenwerkzaamheden te verrichten. Zo'n algemeen en ongemotiveerd verbod, is straks niet meer mogelijk.

Wat betekent dit concreet?
Het nevenwerkzaamhedenbeding blijft toegestaan na 1 augustus 2022. Echter dien je als werkgever in het vervolg wel een goede reden te hebben voor een dergelijk verbod (= objectieve rechtvaardigingsgrond). Als werkgever kan je die rechtvaardiging direct opnemen in het nevenwerkzaamhedenbeding maar je kan die reden ook later geven.

Wat is dan een goede reden?
Denk daarbij aan: redenen van gezondheid en veiligheid, de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, het vermijden van belangenconflicten (werken bij een concurrent), of mogelijke schending van de Arbeidstijdenwet wanneer een fulltime medewerker fulltime bij jou als werkgever wil blijven werken maar daarnaast ook nog veel uren wil gaan maken voor een andere organisatie.

Is het huidige nevenwerkzaamhedenbeding in je arbeidsovereenkomst nog geldig na 1 augustus?
Ja, maar als je als werkgever na 1 augustus 2022 een beroep wil doen op het verbod op nevenwerkzaamheden dan moet je daarvoor dus wel een objectieve rechtvaardiging aan de medewerker mee geven.

Tip
Vanuit het HR Expert Bureau adviseren Sanne Quint en ik daarom om je arbeidsovereenkomsten en personeelshandboek/ cultuurboek tegen het licht te houden om rekening te houden met deze wijzigingen.
Sta bij het opnemen van een verbod op nevenwerkzaamheden nu al stil bij de reden voor zo’n verbod.

In een volgende post zal ik ook nader ingaan op de veranderingen ten aanzien van het studiekostenbeding.
#hradvies #nevenwerkzaamhedenbeding #objectieverechtvaardiging #EuropeseRichtlijnVoorTransparanteEnVoorspelbareArbeidsvoorwaarden #juridisch

Heeft jouw organisatie al een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Heeft jouw organisatie al een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering studiekostenbeding.

Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering studiekostenbeding.