Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering studiekostenbeding.

Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering studiekostenbeding.

Per 1 augustus 2022 moet de Europese Richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in Nederland zijn ingevoerd. Deze richtlijn heeft o.a. gevolgen voor de studiekostenregeling. Zo is het per 1 augustus 2022 als werkgever niet meer toegestaan om kosten van wettelijk verplichte scholing op je medewerkers te verhalen. 

Wat betekent dit concreet?
Nu is het zo dat je als werkgever een studiekostenbeding mag aangaan met een medewerker. In zo'n studiekostenbeding maak je afspraken met elkaar over het terugbetalen van (een deel van) de studiekosten bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Met de nieuwe richtlijn is het voor de werkgever niet meer mogelijk om bij opleidingen die de werkgever op grond van de wet of cao verplicht is aan te bieden een terugbetalingsregeling op te nemen middels een studiekostenbeding.

Wanneer is scholing verplicht?
In de wet staat dat je als werkgever in het kader van goed werkgeverschap verplicht bent scholing aan te bieden aan medewerkers indien dat nodig is voor de functie, veiligheid, in verband met herplaatsing of als een medewerker niet voldoende functioneert. Scholing rondom veiligheid en vakbekwaamheid wordt hierbij altijd als noodzakelijk gezien.

De kosten van dergelijke verplichte opleidingen kunnen dus niet meer ten laste van de medewerker komen. Daarnaast geldt de tijd die de medewerker nodig heeft voor een dergelijke verplichte opleiding als arbeidstijd. Het wordt zo mogelijk gemaakt dat de medewerker die verplichte opleiding met behoud van loon tijdens werktijd moet kunnen volgen.

Is het huidige studiekostenbeding nog geldig na 1 augustus?
De afspraak tot verrekening van kosten voor verplichte opleidingen is straks nietig. Dit houdt in dat als een werkgever nu met een medewerker, die een verplichte opleiding volgt, een studiekostenbeding overeen komt met een terugbetalingsregeling het ná 1 augustus 2022 niet mogelijk is voor de werkgever om een beroep te doen op verrekening van die kosten.

Tip
Vanuit het HR Expert Bureau adviseren Sanne Quint en ik werkgevers daarom om bij het sluiten van studiekostenbedingen nu al rekening te houden met deze nieuwe regel.

#hradvies #studiekostenbeding #verplichteopleiding #wet #CAO #EuropeseRichtlijnVoorTransparanteEnVoorspelbareArbeidsvoorwaarden #juridisch

Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering nevenkostenbeding.

Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering nevenkostenbeding.

Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering informatieplicht.

Wetswijziging per 1 augustus 2022: O.a. verandering informatieplicht.