Heeft jouw organisatie de rol van vertrouwenspersoon goed ingeregeld?
Er ligt een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer waarbij organisaties met meer dan 10 medewerkers verplicht worden om een interne of externe vertrouwenspersoon aan te stellen.
Met deze wijziging wordt de positie van de vertrouwenspersoon en de taken die hierbij horen in de wet vastgelegd. Het vastleggen van deze taken moet meer duidelijkheid geven.
Maar wat is een vertrouwenspersoon precies?
Een vertrouwenspersoon biedt medewerkers ondersteuning wanneer ze te maken krijgen met ongewenste situaties, integriteitsvraagstukken of andere werkgerelateerde problemen. Ze kunnen fungeren als een tussenpersoon tussen de medewerker en de organisatie, en bieden een medewerker ondersteuning om ongewenste situaties aan te kaarten en mogelijk op te lossen.
Waarom is deze verplichting nodig?
Deze ontwikkeling benadrukt het groeiende besef van het belang van een veilige werkomgeving. Het verplichtstellen van de vertrouwenspersoon is een maatregel om ongewenst gedrag op de werkvloer terug te dringen en een veilige werkomgeving voor alle medewerkers te creëren. Dit is nodig omdat helaas veel mensen op hun werk te maken krijgen met pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie en agressie.
Heb je deze rol nog niet in jouw organisatie belegd? Vanuit het HR Expert Bureau adviseren we onze klanten na te denken hoe je dit in jouw organisatie wil borgen. Stel in de eerste plaats iemand van jouw eigen organisatie aan als interne vertrouwenspersoon en kijk of je deze rol ook extern kan beleggen bijv. bij je arbodienst of een onafhankelijke derde partij.
Marieke van der Miessen, Ellen Bouwman-van Geel, Sanne Quint