Het belang van een inclusieve organisatie, ook binnen het MKB

Sanne_Quint_card.jpeg

Bij veel grote organisaties staat het op de agenda, diversiteit & inclusiviteit, waarbij er overigens grote verschillen zijn tussen organisaties hoe het beleid aangaande dit onderwerp wordt ingevuld. Als HR Expert werk ik voor verschillende MKB organisaties. Hoe kun je als HR een bijdrage leveren aan het creëren van een inclusieve werkomgeving? In dit artikel deel ik informatie over dit onderwerp en geef ik weer hoe HR hier naar mijn idee een rol in kan vervullen.

Wat is een inclusieve organisatie? 

Women INC. omschrijft een inclusieve organisatie als volgt “In een inclusieve organisatie telt alle diversiteit, kan iedereen volledig zichzelf zijn, hoort iedereen erbij en voelt iedereen dat ook. Een inclusieve werkgever zet zich elke dag in om dit te bereiken”. Iemands sekse, etniciteit, kleur, afkomst, geaardheid of beperkingen hebben geen invloed op zijn, haar of hun kansen. Door te werken aan de bedrijfscultuur, leiderschap en kritisch te kijken naar je processen werk je aan inclusiviteit. De termen diversiteit en inclusiviteit worden veel door elkaar gebruikt. De volgende quote vond ik heel duidelijk “Diversiteit is uitgenodigd worden voor het feestje. Inclusiviteit is diegene zijn die het feestje mede-organiseert”- Daniel Juday.

Wat levert een inclusieve organisatie de werkgever op? 

Wanneer het personeelsbestand van jouw organisatie bestaat uit een goede afspiegeling van de Nederlandse samenleving, begrijp je veel beter wat klanten nodig hebben. WomenINC. zegt hierover “Elke werknemer brengt weer een andere visie mee waardoor de organisatie beter kan inspelen op de klant of andere bedrijven.” Met alleen een divers personeelsbestand ben jij er nog niet, je zorgt vanuit je volledige medewerkersbeleving dat iemand zich thuis voelt bij de organisatie. Hier ligt naar mijn idee ook weer een rol voor HR.

Wat is naar mijn idee de rol van HR bij het creëren en behouden van een inclusieve werkomgeving?

-Ga verder dan de focus op cijfertjes waarbij je kijkt naar aantallen van het personeelsbestand en percentages qua diversiteit. Door de focus te verleggen naar de bedrijfscultuur en te zorgen dat je het gehele werkklimaat echt inclusief maakt werk je aan inclusiviteit. Betrek medewerkers bij beslissingen, laat ze meedenken, luister en verbeter, continue. Alleen samen kun je deze cultuurstappen maken.

-Instroom; door bij de werving al gebruik te maken van een inclusief beeld en inclusieve taal zorg je dat je een bredere groep aanspreekt om überhaupt te reageren. Vanuit de werving en selectie is het goed je te beseffen hoeveel vooroordelen je meeneemt als selectiecommissie. Stap 1 is je hier bewust van worden. Mijn praktische tip is benoemen op de wervingssite dat de organisatie diversiteit aanmoedigt en dit bijvoorbeeld ook terug laten zien in de foto’s van medewerkers die geplaatst worden bij vacatures en op de wervingssite. Kijk ook kritisch naar je werving, hoe inclusief is de wervingscommissie zelf, dit heeft effect op wie je uiteindelijk aanneemt.

-Doorstroom; monitor hoe de doorstroom verloopt in de organisatie. Vanuit exit-gesprekken, maar liever al daarvoor stil staan bij de redenen waarom bepaalde medewerkers niet doorstromen, groeien, maar wel richting uitstroom gaan.

-Uitstroom; wat is de reden dat talent met diverse achtergrond uitstroomt. Vraag hiernaar ook in de exit-gesprekken. Wij merken in de praktijk dat er in de exit-gesprekken, met name als je deze anoniem houdt, veel waardevolle informatie terugkomt welke weer te gebruiken is om tot verbeterpunten voor de organisatie te komen.

-Je bewustzijn van je eigen vooroordelen en privileges helpt. Momenteel lees ik het boek Hallo Witte Mensen van Anousha Nzume. In het boek wordt veel gerefereerd naar de werkvloer met veel voorkomend racisme. Wanneer je dit niet aanpakt in de organisatie kun je aan de poort nog zo de focus hebben op het inclusief maken van je werkomgeving, in de praktijk levert dit niet het gewenste resultaat namelijk een inclusieve werkomgeving voor iedereen.

Conclusie

Graag wil ik meer leren over dit onderwerp. Zo zie ik ook een taak voor Doreen van der Pols en mij om bij te dragen aan het inclusiever maken van MKB bedrijven, we komen immers bij veel verschillende bedrijven over de vloer. Dit doen we momenteel door te leren, onderzoeken en te luisteren en de praktische tips van hierboven toe te passen. Heb jij interessante artikelen, boeken of informatie over inclusiviteit? Wil jij jouw ervaring (positief en negatief) over een inclusieve werkomgeving met ons delen? Deel het dan in de comments met ons of stuur een berichtje!

Bronnen

Niet stilzitten bij stress klachten

Regels waar je als werkgever rekening mee moet houden bij onbetaald verlof