Niet stilzitten bij stress klachten

hr_expert_bureau_card.jpeg

1,3 miljoen Nederlanders hebben burn-outklachten als gevolg van werkstress. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en TNO.

Juist in deze crisisperiode waarin veel medewerkers verschillende ballen tegelijk in de lucht hebben moet houden zullen we de nasleep gaan merken van de extra druk (combineren werk/privé balans). In dit artikel geef ik weer wat interessante bevindingen zijn uit onderzoek naar bewegen en het effect op stress.

In maart 2019 was ik bij een presentatie van dr. Juriena de Vries (Assistant Professor Erasmus School of Social and Behavioural Sciences) die een presentatie gaf over haar onderzoek naar burn-out en sporten. Uit haar onderzoek blijkt dat sporten een positieve invloed heeft op stressklachten. De groep die sportte had minder vermoeidheidsklachten en kon beter slapen en cognitief functioneren. Daarnaast bleken de effecten blijvend te zijn.

 Hierbij is het wel van belang om:

·       Het sporten geleidelijk op te bouwen, hierbij is het wel van belang een rustige intensiteit aan et houden.

·       Niet te focussen op prestatie maar bijvoorbeeld op uitvoering/omgeving.

·       Het sporten zo te organiseren dat je je hoofd leeg maakt (natuur/samen sporten/smartphone weg)

·       Houdt een goede balans tussen inspanning en rust. Monitor de reactie na het sporten en kijk hierbij ook naar de dagen erna.

Daarnaast is het van belang te onthouden dat je verschillende stadia door gaat voordat je een burn-out krijgt. Het begint vaak bij vermoeidheid, gevolgd door overbelasting, stressklachten, overspannen tot de laatste gradatie burn-out. Er zijn dus nog verschillende voorstadia waarop kan worden ingegrepen om een burn-out te voorkomen.

Op 11 februari was ik bij een seminar van ICM met Kilian Wawoe en Eric Scherder als sprekers. Eric Scherder vertelde dat een actief brein zorgt voor het beste herstel (dit kan gaan om hersenschade maar ook om stress klachten). Wat mij dan verbaast is dat ik bij verschillende bedrijfsartsen waar ik medewerkers met stressklachten naar toe heb gestuurd het advies krijg dat iemand gedurende enkele weken-maanden thuis moet blijven en dus niet actief zijn.

Dit terwijl Kilian Wawoe en Eric Scherder juist zeggen dat je mensen die gestrest zijn of die een burn-out hebben niet helpt door ze niks te laten doen. “Zie niks doen niet als dé oplossing voor omgaan met stress”, is wat Wawoe en Scherder mensen met stress en burn-out op het hart drukken.

Activiteiten zoals ‘op vakantie gaan’, ‘niks doen’ of ‘bankhangen’ dragen niet bij aan iemands herstel. Kilian Wawoe zegt dan ook dat bijvoorbeeld een vakantie je oplaad, maar daarna kom je in dezelfde stressvolle situaties terecht. Ze pleiten voor het aanleren van een manier van omgaan met stress terwijl je stress hebt. Een nieuwe manier van aanpakken, omdat stress nu eenmaal onvermijdelijk is in de meeste kantoorbanen – en op vakantie gaan of niks doen slechts een tijdelijke oplossing is.

Wat adviseren Kilian Wawoe en Eric Scherder?

  1. Luister muziek- vooral goed voor je frontale Lob.

  2. Bewegen- Effect Frontale Lob en Hippocampus

  3. Leer-Nieuwe indrukken verwerken en nieuwe vaardigheden leren is de remedie die je Hippocampus en Frontale Lob regenereert/ontstressend reageert. Niet stil blijven zitten wanneer je mentaal vermoeid bent, maar juist uitdagingen opzoeken. Het klinkt lastig, maar het resultaat is het waard.

  4. Zorg voor voldoende slaap

Omgaan met stress zoals je die op een gemiddelde kantoordag ervaart, doe je liever met 4 slimme middeltjes die de delen in je brein die lijden onder stress-overload bewezen regenereren. Op een heel simpele manier, elke dag (en nacht!) opnieuw. Daarnaast schijnt multitasken helemaal niet goed te zijn voor stressklachten. Rond taken één voor één af en houdt het overzichtelijk. Probeer niet te veel zaken tegelijk op te pakken want dit levert juist stress op.

Tot Slot: Heb je als werkgever te maken met een medewerker met een burn-out of wil je juist hulp en interventies voor het voorkomen van overbelaste medewerkers en hulp bij het opmerken van de signalen? Neem dan gerust contact met ons

Vanaf 1 juli geldt het vernieuwde partnerverlof

Het belang van een inclusieve organisatie, ook binnen het MKB