Vanaf 1 juli geldt het vernieuwde partnerverlof

sanne_quint_hr_werk.jpg

Eerder schreef ik al een artikel over het vernieuwde partnerverlof en het zorgen voor een "family friendly" bedrijfscultuur. Het artikel bevat veel nuttige tips om als organisatie te zorgen voor een goed werkende implementatie van dit nieuwe verlof:

Nu komende woensdag het nieuwe partnerverlof in gaat zet ik in dit artikel nog eens kort op een rij wat er gaat veranderen voor werkgever en werknemer en welke stappen je moet ondernemen wanneer een medewerker gebruik wil maken van dit verlof.

Wat is de WIEG? 

Vanaf 1 juli 2020 is de Wet Invoering Extra Geboorteverlof van kracht. Vanaf dat moment kunnen partners in Nederland tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen voor 70% van hun salaris, bovenop de eerder ingevoerde uitbreiding naar 5 dagen. Dit verlof wordt betaald door de werkgever (ten minste 70% van het maximale dagloon). De werkgever krijgt dit op haar beurt vergoed van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.

Wat moet ik regelen als werkgever? 

Net als bij zwangerschapsverlof kun je voor de gekozen verlofperiode een uitkering aanvragen bij het UWV. Deze uitkering is maximaal 70% van het dagloon van de medewerker (partner). Je kunt er als werkgever voor kiezen om het loon tijdens het verlof gewoon door te betalen, dan kun je de UWV-uitkering zelf houden. De vergoeding welke je als werkgever ontvangt is dus 70% van het loon. Er zijn werkgevers die toch 100% van het loon blijven uitbetalen aan werknemers om zo het gebruik maken van het partnerverlof te stimuleren (Family friendly bedrijfscultuur). Echter is dit geen verplichting.

Wat moet ik regelen als werknemer? 

Is jouw kind geboren op of ná 1 juli 2020? Dan geef je aan bij jouw werkgever over welke periode je gebruik wilt maken van dit verlof. Dit moet dus binnen 6 maanden na de geboorte zo zijn. Je kunt er ook voor kiezen 3 weken ipv 5 weken op te nemen, geef dit duidelijk door aan jouw werkgever en stem af wat jouw werkgever doet met de loondoorbetaling. Zo kun je vragen stellen over het maximeren naar 100% of houdt jouw werkgever een vergoeding van 70% aan, ontvang je de uitkering van het UWV of het loon van jouw werkgever?

Hulp nodig? 

Zijn er nog onduidelijkheden of wil je begeleiding bij het succesvol implementeren van het nieuwe partnerverlof in jouw organisatie?Neem gerust contact op met Doreen van der Pols of mij via www.hrexpertbureau.nl/contact. We helpen je graag verder op weg.

Bronnen::

Rijksoverheid - Geboorteverlof voor partners

Vrouwennetwerk WOMEN Inc - Coca-Cola European Partners Nederland en de Goede Doelen Loterijen voeren per januari volledig betaald partnerverlof in

Generatiebeleid; aantrekkelijk werkgeverschap en gezondheidsmanagement

Niet stilzitten bij stress klachten