Hoe doe je dat nou, eerlijk belonen?

Hoe doe je dat nou, eerlijk belonen?

Welke stappen zet je als werkgever en hoe zorg je dat een beloning ook door de medewerker eerlijk wordt gevonden?
Probeer in ieder geval zo transparant en duidelijk mogelijk te zijn over salaris. Welk salaris krijgt de medewerker bij binnenkomst en hoeveel blijft hier netto van over? Wanneer kan een medewerker een verhoging verwachten? Wij adviseren altijd zo objectief mogelijk te belonen. Dat betekent belonen niet koppelen aan beoordelen (de gesprekscyclus).

Hoe kun je dit dan concreet aanpakken? Dat kan op verschillende manieren. Hierbij geef ik 3 tips:
1. Salarishuis en salarisranges. Geef aan in welke range een functie valt zodat de medewerker weet wat hij/zij kan verdienen en waar de maximale groei zit tot je naar een andere functie gaat. Zorg dat deze ranges marktconform zijn, maar ook blijven door elke 2 tot 3 jaar een kleine benchmark uit te voeren.
2. Je kunt er voor kiezen om elk jaar op 1 vast moment voor iedereen een % salarisverhoging toe te passen. Je kunt het % vooraf al communiceren maar ook werken met een staffel die afhankelijk is van het bedrijfsresultaat. Dan is het wel belangrijk dat je tussentijds communiceert over de cijfers zodat medewerkers weten wat ze kunnen verwachten.
3. Je kunt er voor kiezen om wel een verhoging bij functiewijziging toe te passen, dat is het enige moment waarbij je afwijkt van het vaste percentage voor iedereen. Je moet dan wel heel duidelijk aan kunnen geven wat de functiewijziging is en wat er verwacht wordt van de medewerker om te voldoen aan die functie. Ook wil de medewerker dan graag weten wanneer er ruimte komt voor deze groei.

Dit zijn vragen waar Doreen van der Pols en ik regelmatig over sparren met onze HR Expert Bureau klanten. Dit zijn sessies over Goed werkgeverschap, waar belonen en waarderen een onderdeel van is. Zo ook vandaag heb ik hier weer een leuk gesprek over gepland staan met een nieuwe klant. Wil jij ook meer weten over eerlijk belonen, waarderen en motiveren? Neem dan gerust contact met ons op https://lnkd.in/dVBJjHZ #hrexpert #belonen #nieuwebelonen #beoordelen #salaris #salarishuis

Mag je de gegevens van het loonheffingenformulier verwerken in je arbeidsovereenkomst?

Mag je de gegevens van het loonheffingenformulier verwerken in je arbeidsovereenkomst?

Workshop generatiemanagement

Workshop generatiemanagement