Hybride werken

Hybride werken

Afgelopen donderdag waren Sanne Quint en ik op de ICM kennisparade van ICM opleidingen & trainingen. Na zo'n dag komen we altijd vol enthousiasme en boordevol inspiratie terug.

Zo ook van de workshop van Kilian Wawoe. Zijn workshop ging over het hybride werken wat voor veel bedrijven de nieuwe praktijk is geworden. Hij geeft aan dat bij veel organisaties een denkfout wordt gemaakt. Veel medewerkers hebben vanuit hun organisatie de vraag gekregen: ''Hoe vaak en op welke dagen zou je nog naar kantoor willen?'' In plaats van een veel belangrijkere vraag: ''Als je op kantoor bent, wat gaan we daar dan met elkaar doen?''

Er is een groep medewerkers die al langer bij het bedrijf werkt voor wie het over het algemeen heerlijk is om thuis te werken en zo de optimale balans werk/privé te ervaren. Als het aan hun ligt werken ze hoofdzakelijk thuis. Daarentegen er is ook een groep startende medewerkers (net van de arbeidsmarkt of nieuw bij jouw organisatie) die de werkzaamheden nog eigen moeten maken en nog moeten aarden in de organisatie & de bedrijfscultuur. Deze groep kan dit alleen goed doen als ze kunnen leren van collega's. Deze twee behoeftes sluiten niet op elkaar aan. Ik herken dit ook uit de praktijk. Zo kan bijna elke organisatie wel een nieuwe collega noemen die ook snel weer weg is gaan omdat ze hun functie niet goed konden aarden/de functie eigen maken. Dit omdat ze simpelweg geen eerlijke kans hebben gekregen.

Hoe brengen we deze twee werelden samen?
Van belang om het hybride werken te laten slagen is verbinden, samenwerken en leren. Dit moet gaan boven de autonomie van het individu. Kilian Wawoe geeft treffend aan dat werken een teamsport is, het gaat bij werken niet om 'jij' maar om 'wij'. Het gaat om samenwerken en hoe je met elkaar het beste voor de groep als geheel kunt behalen. Dit betekent dat er ook door de mensen die liever alleen nog maar thuiswerken ook een x aantal dagen op kantoor zal moeten worden gewerkt. En wanneer je op kantoor bent je er ook echt voor zorgt dat je samen op kantoor bent, samen vergadert, bij elkaar zit, en met elkaar de juiste dingen doet. Spreek momenten af dat je er bent om te verbinden. En zorg ervoor dat meer ervaren collega's ook tijd in hun agenda vrij maken voor collega's om op een laagdrempelige manier vragen te stellen en van de ervaring van de ander te leren.

Kortom: Ga met je team in gesprek hoe je het werken op kantoor met elkaar inricht om zo van elkaar te leren, verbinden en samenwerken.

#hybridewerken #samenwerken #verbinden #leren #thuiswerken #bedrijfscultuur

Voldoet jullie arbeidsovereenkomst/personeelsdocument al aan de nieuwe Europese Richtlijn?

Voldoet jullie arbeidsovereenkomst/personeelsdocument al aan de nieuwe Europese Richtlijn?

Met wederzijds goedvinden uit elkaar?

Met wederzijds goedvinden uit elkaar?