Met wederzijds goedvinden uit elkaar?

Met wederzijds goedvinden uit elkaar?

Vanuit het HR Expert Bureau hebben Sanne Quint en ik de afgelopen jaren al heel wat werkgevers en medewerkers mogen bijstaan als het gaat om het beëindigen met wederzijds goedvinden. Wanneer je een arbeidsovereenkomst wenst te beëindigen dan kan je er voor kiezen met een vaststellingsovereenkomst uit elkaar te gaan. Omdat ik zelf uit professioneel oogpunt heel enthousiast wordt van dit onderwerp wil ik mijn posts de komende paar weken richten op veel gestelde vragen, weetjes, tips en valkuilen als het gaat om een dergelijke beëindiging van een dienstverband.

Waarbij ik  vandaag graag wat dieper inga op de vraag:  Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Vastellingsovereenkomst, VSO, Beëindigingsovereenkomst, Beëindiging of ontslag met wederzijds goedvinden. Genoemde termen worden vaak als synoniemen gebruikt en zien op  een overeenkomst tussen een werkgever en een medewerker waarbij partijen met wederzijds goedvinden de arbeidsovereenkomst wensen te beëindigen. Op deze manier kan je samen een arbeidsovereenkomst beëindigen zonder tussenkomst van een rechter. In een vaststellingsovereenkomst wordt in ieder geval de reden van beëindiging en de beëindigingsdatum vast gelegd. Ook worden de voorwaarden waaronder beëindigd wordt in de vaststellingsovereenkomst bevestigd (artikel 7:900 lid 1 BW).

Wanneer wordt een vaststellingsovereenkomst gebruikt?
Er zijn verschillende redenen waarom een werkgever de arbeidsovereenkomst zou willen beëindigen middels een vaststellingsovereenkomst. Zo kan er sprake zijn  sprake van een arbeidsconflict of zou het kunnen dat er een reorganisatie plaats vindt. Maar het kan natuurlijk ook dat het een wederzijds besluit is van zowel de werkgever als de medewerker.

Waarom zou je kiezen voor een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst kan veel tijd en geld besparen. Als werkgever hoef je niet naar het UWV of de kantonrechter om toestemming te vragen voor het ontslag. En als medewerker kan je onderhandelen over de voorwaarden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen (bijv ontslagvergoeding). En dit vaak in een relatief kort tijdbestek.

Het is hierbij wel altijd van belang om je te laten bijstaan door een jurist die precies weet waar je op moet letten en je hierin kan adviseren.
#vaststellingsovereenkomst #vso, #beeindigingsovereenkomst #ontslag #transitievergoeding #ontslagmetwederzijdsgoedvinden #ww

Hybride werken

Hybride werken

Met wederzijds goedvinden uit elkaar? Hoe gaat het proces en wat zijn de belangrijkste bepalingen waar je in een beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst) op moet letten?

Met wederzijds goedvinden uit elkaar? Hoe gaat het proces en wat zijn de belangrijkste bepalingen waar je in een beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst) op moet letten?