Ik heb onbeperkt vakantiedagen!

Ik heb onbeperkt vakantiedagen!


Door Marieke:
Als ik aan familie of vrienden vertel dat ik onbeperkt vakantiedagen heb bij het HR Expert Bureau, dan word ik nog vaak met grote ogen aangekeken.
Is dat de belangrijkste reden dat ik de keuze heb gemaakt om bij het HR Expert Bureau te gaan werken? Zeer zeker niet! Maar een secundaire arbeidsvoorwaarde met onbeperkte vakantiedagen zegt wat mij betreft veel over de cultuur, de autonomie binnen een bedrijf en goed werkgeverschap.

Neem ik dan continue vrije dagen op? Nee hoor, dat niet. Maar het geeft mij als medewerker de flexibiliteit om een dag vrij te nemen als ik daar behoefte aan heb of als mijn gezin of sociale leven daarom vraagt. Dit geeft rust en balans.
Het gaat uiteindelijk om de effectiviteit en productiviteit van je werkzaamheden en of je dat nu gemiddeld genomen in 40, 32 of 28 uur per week presteert doet er eigenlijk niet zoveel toe.

Ik adviseer daarom (start-up) bedrijven vaak ook deze secundaire arbeidsvoorwaarde op te nemen in het arbeidsvoorwaarden pakket. Het laat mijns inziens zien dat jij je medewerkers vertrouwen geeft hier op een verantwoorde manier mee om te gaan en vertaalt zich uiteindelijk weer terug in een tevreden medewerker die, in balans zijn/ haar werk kan uitvoeren.

Een ander groot bijkomend voordeel voor de werkgever is dat er veel minder verlofadministratie lasten nodig zijn.

Zijn er ook nadelen aan aan onbeperkt vakantiedagen? Zeker!
Meerdere artikelen die ik er op nageslagen heb laten zien dat er ook medewerkers zijn die het lastig vinden met deze vrijheid om te gaan.

Voorbeelden die genoemd worden zijn:
- Medewerkers kunnen zo'n groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, dat het voor hen juist lastig is echt vrije dagen op te nemen.
- Onderling kan het voor frictie zorgen want, wat nu als je collega al heel veel vrije dagen heeft gepland? Toch lastig dan zelf je vakantiedagen op te nemen.

Het is dus als werkgever altijd van belang dit te blijven monitoren.

Maar overall genomen meer voor- dan nadelen :)

#onbeperktvakantiedagen #onbeperktverlof #goedwerkgeverschap #autonomie #eigenaarschap #verlof #vakantie #verantwoordelijkheid #hradvies #hrexpert #hrexpertbureau

Document beheer, een hele klus!

Document beheer, een hele klus!

Risico Inventarisatie en Evaluatie, ofwel RI&E.

Risico Inventarisatie en Evaluatie, ofwel RI&E.