Initiatiefvoorstel Wet werken waar je wilt verworpen maar heeft het ook iets opgeleverd?

Initiatiefvoorstel Wet werken waar je wilt verworpen maar heeft het ook iets opgeleverd?

Doel: De Wet zou er voor moeten zorgen dat je als medewerker makkelijker de plaats waar je werkt zou kunnen aanpassen om zo meer vrijheid te creëren in het hybride werken. De belangrijkste wijziging zou de wettelijke toets zijn waarbij je als werkgever een belangenafweging zou moeten maken en het verzoek van een medewerker tot aanpassing van de arbeidsplaats alleen zou mogen afwijzen op grond van redelijkheid en billijkheid.

Enkele redenen voor afwijzing in de kamer? Het voorstel zou zorgen voor een onnodige verhoging van de regeldruk. Daarnaast vindt de meerderheid dat de afspraken over thuiswerken in goed overleg tussen de medewerker en de organisatie zou moeten worden afgesproken. Daarnaast volgt uit de praktijk dat werkgevers en medewerkers er over het algemeen samen wel uit lijken te komen.

Huidige wetgeving
De huidige wetgeving verandert niet maar de parlementaire geschiedenis geeft wel handvatten om als werkgever en medewerker met elkaar het gesprek aan te gaan over hybride werken en de mogelijke belangen die je hierbij kunt afwegen. Daarnaast dient ook gekeken te worden wat een passende arbeidsplaats dan is.

Op grond van de huidige Wet flexibel werken is het al zo dat je als werkgever medewerkers die ten minste een half jaar in dienst zijn (en voor bedrijven die tenminste 10 medewerkers in dienst hebben), de mogelijkheid moet bieden om een verzoek in te dienen tot aanpassing van de arbeidsplaats. Als werkgever dien je dit verzoek in overweging te nemen en hierover in gesprek te gaan met de medewerker. Als werkgever ben je vervolgens vrij om het verzoek af te wijzen (op welke grond dan ook) maar zal je de afwijzing wel deugdelijk moeten kunnen motiveren. Doe je dit niet op tijd (lees uiterlijk één maand voor de ingangsdatum van het verzoek) dan wordt de arbeidsplaats aangepast naar de wensen van de medewerker.

Tip:

Om te voorkomen dat een verzoek tot hybride werken lang blijft liggen en er discussies ontstaan, raden wij vanuit het HR Expert Bureau aan om in het Cultuurboek/jouw beleid een passage op te nemen over hoe binnen de organisatie wordt omgegaan met dergelijke verzoeken van medewerkers.
Een zorgvuldige belangenafweging geeft je als werkgever ook de kans om aan te geven waarom medewerkers juist vanuit kantoor zouden moeten werken. Denk hierbij aan het inwerken van nieuwe medewerkers, tijdens je eigen inwerkperiode, de teambuilding of simpelweg omdat de bedrijfsactiviteiten enkel op locatie kunnen plaatsvinden.
#hybridewerken #Cultuurboek #aanpassingarbeidsplaats #Wetflexibelwerken #goedwerkgeverschap

ICM Kennisparade 2023

ICM Kennisparade 2023

Een medewerker gaat uit dienst, waar moet je allemaal aan denken?

Een medewerker gaat uit dienst, waar moet je allemaal aan denken?