Kan je als werkgever een medewerker die door een fout te veel salaris heeft ontvangen dit terug laten betalen?
Sanne Quint en ik lezen veel artikelen en komen dan ook veel interessante vraagstukken tegen. Deze kennis nemen we mee in onze praktijk bij het HR Expert Bureau.
Vorige week woensdag las ik in het Algemeen Dagblad bv dat Medewerkers van Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen vorig jaar in totaal een kwart miljoen aan te veel betaald salaris hebben ontvangen. Het ziekenhuis eist dit geld nu terug. Kan dit?
In beginsel moet het te veel uitbetaalde salaris aan werkgever worden terugbetaald omdat er sprake is van onverschuldigde betaling. De onverschuldigde betaling is in dit geval het betalen van loon zonder rechtsgrond. Het gaat immers om loon waar de werknemer geen recht op had.
Echter zijn er ook situaties te bedenken waarin de werknemer het geld mogelijk niet terug zou hoeven te betalen. De rechter zal dit beoordelen op basis van de redelijkheid en billijkheid. Wat is dan redelijk en billijk? Dat verschilt per situatie. Het gaat dan om de omstandigheden in die concrete situatie.
Wat zou dan een situatie kunnen zijn waarbij het niet redelijk en billijk is om het bedrag van de medewerkers terug te eisen? Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn wanneer medewerkers bij de werkgever hebben gemeld dat hun salaris niet klopte maar te horen hebben gekregen dat het salaris wel kloppend was. In eerste instantie moeten werkgever en medewerker hier samen uitkomen, lukt dit niet dan staat de weg naar de kantonrechter open en zal de rechter een afweging maken en hierbij kijken naar de redelijkheid en billijkheid. Dit zijn de sociaal aanvaardbare normen zoals ze door het gewoonterecht, ongeschreven recht of algemene rechtsbeginselen zijn geformuleerd.
#hradvies #hrexpert #redelijkheidenbillijkheid #arbeidsrecht