"Maak iedereen verantwoordelijk voor psychologische veiligheid in jouw organisatie."
"Maak iedereen verantwoordelijk voor psychologische veiligheid in jouw organisatie."
Dit is 1 van de tips uit mijn sprekersklus welke ik laatst mocht houden over hoe je grensoverschrijdend gedrag kunt voorkomen op de werkvloer.
Bij psychologische veiligheid heb je het echt over preventie van ongewenst gedrag en daarbij de interactie tussen medewerkers. Durven medewerkers ook elkaar tegen te spreken, voor elkaar op te komen? Wat doe je wanneer je iets ziet dat niet door de beugel kan en hoe weet je hoe je dan kunt en mag reageren?
Bij deze tip ga je echt nadenken hoe je psychologische veiligheid onderdeel maakt van je bedrijfscultuur. Je pakt niet een enkel probleem aan, maar het hele instituut van de organisatie en kijkt hoe je dat zo op kunt bouwen dat elke medewerker hier verantwoordelijkheid voor kan dragen.
Wat praktisch in teams heel goed werkt is met elkaar de gedragscodes opstellen waar het hele team achter staat.
Wat zet je daar in? Onder andere hoe je met elkaar omgaat, hoe je met klanten en cliënten omgaat en hoe je elkaar erop kunt wijzen wanneer iets niet loopt zoals het zou moeten gaan. Wat accepteren we niet als organisatie en als team van elkaar? En ja ook in deze sessie kwam hij weer langs, de vraag "mogen we dan helemaal niets meer zeggen" of "mag ik dan geen complimentje meer geven". Ik geef dan graag als antwoord; omschrijf niet alleen wat er niet kan maar ook wat er juist wel kan als je het hebt over een gedragscode. Wat is wel prettig en wordt gedragen door het team?
En mocht je dat toch lastig vinden, wat je nu wel of niet kunt zeggen, dan is er altijd nog Claudia de Breij die het in de Oudejaarsconference heel treffend zei "Je kunt alles zeggen tegen een collega of klant wat je ook zou kunnen zeggen tegen je moeder" ;)
#psychologischeveiligheid #preventie #hrexpert #hradvies