Met wederzijds goedvinden uit elkaar?

Met wederzijds goedvinden uit elkaar?

Vanuit het HR Expert Bureau hebben Sanne Quint en ik de afgelopen jaren al heel wat werkgevers en medewerkers mogen bijstaan als het gaat om het beëindigen met wederzijds goedvinden. In een van mijn vorige posts ging ik dieper in op de belangrijkste voorwaarden van een beëindigingsovereenkomst. Maar aan welke extra voorwaarden kan je nog denken?

Aanvullende vergoedingen
Naast de eerder genoemde ontslagvergoeding en eindafrekening, kan je ook afspraken maken over aanvullende vergoedingen. Gedacht kan worden aan een outplacementbudget wat bijvoorbeeld besteed kan worden aan opleiding.

Juridische bijstand
Voor zowel de medewerker als werkgever is het van belang om een budget voor juridische kosten in de overeenkomst op te nemen. Voor de medewerker is het prettig om iemand met verstand van zaken mee te laten kijken en zijn/haar positie te behartigen. Voor een werkgever is het prettig om te communiceren met een tussenpersoon zodat de emotie er wat meer wordt uitgehaald en het proces wat sneller loopt.
 
Bedenktermijn
Denk ook aan het opnemen van een bedenktermijn. De werknemer heeft een wettelijk recht om binnen twee weken een getekende beëindigingsovereenkomst te herroepen. Staat deze bedenktermijn niet in de overeenkomst dan wordt deze bedenktermijn met een week verlengd en heeft de medewerker 3 weken de tijd om te herroepen.

Getuigschrift
Om de kansen op een nieuwe baan te vergroten kan er in de beëindigingsovereenkomst  een bepaling worden opgenomen waarbij de werkgever beloofd een positief getuigschrift en een goede referentie af te geven.

Concurrentiebeding, relatiebeding en geheimhouding
Vaak wordt er voor gekozen om bij het overeenkomen van een beëindigingsovereenkomst het in de arbeidsovereenkomst overeen gekomen concurrentiebeding buiten toepassing te laten. Het initiatief voor beëindiging ligt immers bij de werkgever. Indien nodig kunnen er over het relatiebeding individuele afspraken worden gemaakt.
Het geheimhoudingsbeding (ter bescherming van vertrouwelijke informatie t.a.v. de organisatie)  daarentegen wordt vaak wel gehandhaafd. Hier valt ook de vertrouwelijkheid van de reden en de inhoud van de beëindigingsovereenkomst onder.

Finale kwijting
Om alles goed af te ronden en naderhand niet weer in conclaaf met elkaar te moeten over nog openliggende zaken neem je een bepaling m.b.t. finale kwijting op. Hierin neem je op dat zowel de werkgever als de werknemer, behalve de afspraken gemaakt in de vaststellingsovereenkomst, niets meer van elkaar kunnen krijgen en/of vorderen.

Tot slot
Een beëindigingsovereenkomst is maatwerk. Afhankelijk van de situatie kan je met elkaar afspraken maken die specifiek zien op de situatie van de medewerker, bijvoorbeeld over het moment van inleveren van een lease auto.
#vaststellingsovereenkomst #transitievergoeding #ontslagvergoeding #beeindigingmetwederzijdsgoedvinden #juridischebijstand

Hoe kies je de juiste kandidaat? Interview nu.nl

Hoe kies je de juiste kandidaat? Interview nu.nl

Flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden

Flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden